UK stal showen i Sydney

SailGP är seglingens svar på bilvärldens Formel 1. När de 50 fot långa katamaranerna seglades under America’s Cup var det en hel del hemlighetsmakerier, men idag är klassen entyp och fullt tillgänglig. Det är till och med så att lagen har ingått kontrakt att dela med sig av data till sina konkurrenter, allt för att göra det mer attraktivt för nya lag att gå in i serien i ett senare skede, men också för att snabbt göra lagen konkurrenskraftiga och skapa bästa, möjliga underhållning. Och visst har de lyckats.

Säsongens första tävling, tillika den enda genomförda så här långt, gick av stapeln i Sydney i slutet av februari. Ben Ainslie och hans Great Britain SailGP Team presented by INEOS var på sätt och vis nykomlingar i serien. Trots detta visade laget redan under uppvärmningen att de hade koll på grejerna. Premiärdagen avverkades med tre vinster av tre möjliga och ledartröjan med en bekväm ledningen inför finaldagen var ett faktum.

Foto Craig Greenhill for SailGP

Men hur var det möjligt? Vi frågar Giles Scott, OS-guldmedaljör i Finn 2016 och taktiker i INEOS Team UK:s satsning i America’s Cup.

– Vi visste att Ben snabbt skulle komma in i formatet och att laget var starkt. Besättningen bestod av Ben Ainslie (rorsman), Chris Draper (CEO), Luke Parkinson (vingtrim), Neil Hunter (grinder), Richard Mason (grinder) och Matt Gotrel (grinder). Även om lagkonstellationen var ny, var de inte nya i klassen. Ian och Luke seglade tillsammans med Japan förra året och Neil, Matt och Richard seglade med det brittiska laget.

Foto Bob Martin for SailGP

Sydney Harbour levde upp till sitt rykte under premiären av årets upplaga av SailGP som en av världens bästa seglingsarenor. Det var för övrigt här Ben Ainslie tog sitt första olympiska guld 2000. Foto Thomas Lovelock for SailGP

Great Britain slösade inte bort någon tid utan fortsatte sitt segertåg under finaldagen och vann alla race utom ett då de fastnade i ett vindhål under ett startförfarande.

– Alla hade något att bidra med. Tillsammans har de väldigt mycket erfarenhet från America’s Cup, men också från första säsongen av SailGP. De utförde de enkla sakerna på ett bra sätt, fick till starterna, hade bra fart i båten och genomförde manövrarna exceptionellt bra. Det låter kanske enkelt men ofta kokar den mest komplexa kappseglingen ner till att få till grunderna. Uppenbart är det mycket komplexitet att hantera också för att få ut maximalt av båten, men grunderna kommer först.

Great Britain slutpoäng landade på 47, vilket innebar fem poäng till godo till tvåan Australien (42 poäng) med Tom Slingsby vid rodret. På tredje plats slutade Japan med Nathan Outteridge (39 poäng). Foto Thomas Lovelock for SailGP

Giles avslutar:

– Vi var inte speciellt förvånade över vinsten, men sättet de gjorde det på var exceptionellt. Från ett America’s Cupperspektiv är det fantastiskt att komma ut och kappsegla i dessa radikala båtar. Och utifrån ett lagperspektiv var det verkligen bra att se dem regera. Just nu gör vi vad vi kan för att få den stora båten redo trots begränsade möjligheter till segling inför Nya Zealand.

Top