Tuva Oppedal tar U19 EM Guld i IQFoil

16-åriga Tuva Oppedal från Norge har flyttat till Sverige för att gå på det nya foilinggymnasiet i Vellinge. Just nu sitter hon på flygplatsen på väg tillbaka till skolan efter att den här veckan surfat hem guldet på U19 EM i IQFoil. 

Efter en hårdvindsvecka på U19 EM i Brest gör Tuva Oppedal det bästa racet så här långt i hennes 16-åriga liv och surfar hem guldet i IQFoil. Vi lyckades få en snabb intervju med henne direkt från flygplatsen i väntan på planet hem. 

Självklart måste vi fråga, hur känns det? EM guld i U19-klassen är riktigt imponerande för att bara vara 16 år.

- Det känns gott, jag hade inte förväntat mig ett guld. Jag hade varit nöjd med en topp-tio-placering, så prestationen var över förväntan. 

Berätta lite om semi- och kvartsfinalerna. 

- Det är lite krångligt men spännande. Istället för ett normalt medaljrace seglar först plats 10-4 en kvartsfinal. De två bästa i kvarten går vidare till semifinal och resten seglar inte mer. I semin möts de som gått vidare från kvarten och slutligen seglas en final där ettan och tvåan från semin möter ettan från grundomgång. Jag kvalade precis till semifinal med en femteplats vilket var det sämsta möjliga. Jag var ganska lugn efter det vilket jag tror hjälpte mig vidare in i finalen. 

Du är 16 år och har den här veckan tävlat i U19-klassen. Vi vet också att det finns en U17 klass, varför tävlade du inte i den? 

- Jag tog silver på U17 VM förra året och kände att det var dags att "move on" till nästa klass. 

Kunde du koncentrera dig genom hela finalracet? Coach Martin Strandberg har avslöjat att du ledde från start. 

- Finalen var kul för det var bara topp tre som tävlade om medaljerna så jag hade varit lika glad för tredje- som förstaplatsen. Jag var lugn och fokuserade bara på att göra mitt bästa precis som om jag vore i Höllviken. 

Din pappa har berättat att du någon gång ville slå Tamara Steinberger som kom tvåa och jag vet att du var ganska nöjd när du slog henne i grundomgången. 

- Det var lite av en chock att jag slog Tamara och tog guldet, det hade jag inte förväntat mig. 

Hur har veckan varit förhållandemässigt? Uppenbarligen har det passat dig bra. 

- Det har varit mycket vind hela veckan med en average på 10 m/s. För mig spelar det ingen roll om det är mellan eller mycket vind, jag gillar båda. 

Vad väntar härnäst och när börjar skolan imorgon?

- Nu är det hem och träna ännu hårdare så vi håller oss uppe på toppen och sedan väntar träningsläger på Lanzarote i vinter. Imorgon början skolan tidigt, men jag tar nog ledigt. 

Coach Martin Strandberg kommenterar veckan så här: 

Tuva låg 3:a inför finaldagen och i semifinal seglar hon ok men inte felfritt. Tar sig dock till final där de tre bästa tjejerna gör upp om titeln. I finalen gör Tuva sitt livs race och leder finalen från start till mål. Jag ser en Therese Johaug fast på bräda. 

I samma klass fast på herrsidan tävlade Vidar Nyström som tyvärr hade det tuffare i den hårda vinden. Han slutade ändå på en imponerande 29-plats av totalt 100 surfare. 

Fullständiga resultat hittar du på iqfoilyouthjuniorclass.org.

Top