TSARENS UBÅTSVARV I TALLINN BLIR GÄSTHAMN MED PLATS FÖR SUPERYACHTS

Det jättelika projektet Port Noblessner i Tallinn rullar vidare och det forna ubåtsvarvet från tsartiden kommer förutom bostäder, kontor, restauranger och ett internationellt konstcenter att inrymma en stor gästhamn. Port Noblessener får plats för båtar upp till 80 fot vid flytbryggor och 164 fot vid kaj.


All tänkbar service kommer att finnas i marinan som får 450 båtplatser, varav hälften för gästande båtar. Bilderna visar marinan som den ser ut idag, före den planerade utbyggnaden.

-Vi kommer att kunna vara bas för stora kappseglingsevenemang i en spännande historisk miljö, berättar Ann Virkus, marknadschef för projektet.

Just nu jobbar man med att finna den bästa tekniska lösningen för att anlägga en vågbrytare som ska skydda marinan från svall och nordliga vindar.

Marinan och resten av projektet beräknas vara fullbordat år 2020.

En del av de gamla byggnaderna används redan för olika kulturevenemang. I gjuteriet hålls konserter, filminspelningar och större fester, berättar Ann Virkus.

Ett familjecentrum som erbjuder virtuella verklighetsupplevelser invigs redan nästa år.

Namnet Noblessner är sammansatt av namnen på de ursprungliga ägarna till varvsområdet den svenske oljemagnaten Emanuel Nobel, som var Alfred Nobels brorson, och Arthur Lessner. Vid varvet byggdes 1913-1917 nio ultramoderna ubåtar.

TEXT OLLE APPELBERG

Top