Tre snabba med Roger Nilson inför etapp 3 - Volvo Ocean Race

Efter 12 år är etappen mellan Kapstaden och Melbourne tillbaka och den startar på söndag. Precis som etapp 6, är en etapp 3 en av originalrutterna från Whitbread, och dessutom räknas de med dubbla poäng. Vi har ställt tre snabba frågor till Roger Nilson.


Det var 12 år sedan denna etapp seglades senast. Då var du med. Vad blir den största utmaningen?

- Det är alltid att hantera kyla, mycket vind och grov sjö. Man måste få båten att hålla ihop men samtidigt ha tillräckligt mycket segel uppe. Indiska Oceanen skiljer sig från Stilla Havet på det viset att det brukar vara lite kallare, det är vanligare att man har mer vind från väst eller syd. Stilla Havet brukar det vara lite mer nordlig vind och lite varmare även på samma latitud. På 50 grader syd i Indiska Oceanen kan det vara väldigt kallt, nu kommer dom nog inte möta någon is dock. Det kommer ofta snabba vindskift och snöbyar. Ofta är väldigt svårt att se på radarn hur mycket vind som kommer i byarna. Den här tiden på året är lågtrycken dessutom väldigt ilskna.

Vilket lag tror du vinner hela totala Volvo Ocean Race?

- Jag har trott hela tiden att MAPFRE skulle vinna, även om dom råkar leda nu. Dom har en väldigt, väldigt bra navigatör i Joan Vila. Han är den bästa navigatören i världens just nu, skulle jag vilja påstå. Skepparn (Xabi Fernandez) har varit med tidigare, bla på Telefonica Blue, när jag seglade på Telefonica Black och det var en väldigt bra kille, väldigt stabil psykiskt. Jag tror han är vassare som skeppare än Iker (Martinez) som spanjorerna hade tidigare. Om inte båten går sönder tror jag dom kommer att vinna alltihop.Sedan har vi Vestas som är bra med Simon Fischer som navigatör som var med och vann förra gången, men jag tror inte dom är lika rutinerade.

Vad tror du om Turn the Tide on Plastics chanser? (Med svenske Martin Strömberg ombord)

Dom har väl väldiga svårigheter, jag vet inte exakt vad det beror på men det kan vara oerfarenhet. Skepparen (Dee Caffari) har väl inte varit skeppare på en sån här resa någon gång. Sen har dom väl kanske lite mindre muskelstyrka med fler tjejer. Jag har inte koll på navigatören faktiskt men jag tror inte dom kommer att komma så bra.

Top