Tre konkurrenter i testsegling runt Kanarieöarna

Nu på lördag ger sig tre Volvo Ocean Race-lag in i det första tävlingsmötet mellan den nya entypsbåten Volvo Ocean 65 – Team Brunel, Team SCA och de spanska utmanarna startar då Round Canary Islands Race.


Den 650 sjömil långa tävlingen runt de sju Kanarieöarna startar och avslutas i Marina Rubicón i Lanzarote och beräknas ta tre dagar att genomföra. Det kommer att vara ett viktigt styrkeprov för tre av de sex lag som hittills presenterat sitt deltagande i Volvo Ocean Race som startar den 4 oktober.

Lagen befinner sig på olika ändar av skalan av förberedelser, det nya spanska laget med Iker Martínez som skeppare kommer att ta sig an Team Brunel och Team SCA som är två av de lag som hittills tränat mest.

Martínez, som i veckan bekräftades som skepare för laget vars titelsponsor ännu inte presenterats, vet att han står inför en stor utmaning. Han måste ta igen ett försprång på sina konkurrenter som i flera fall har haft över ett år mer av träning i sina nya Volvo Ocean 65:or.

– Det är en stor utmaning och inte bara för att Volvo Ocean Race är en så lång och tuff tävling för alla ombord utan också för att vi har så lite tid kvar till starten av tävlingens första etapp den 11 oktober, säger Martínez som ledde laget Telefónica till en fjärdeplats i den senaste upplagan av Volvo Ocean Race 2011-12.

– Vi vet att vi har ont om tid och våra konkurrenter har ett stort försprång när det kommer till förberedelser men vi jobbar hårt för att ta igen på dem.

Bouwe Bekking, med sex omgångar i Volvo Ocean Race bakom sig, ser fram emot att komma tillbaks till att kappsegla efter en tid av lite mer vila för hans nederländska lag Team Brunel.

– Vi har haft två hektiska månader i Nederländerna där vi fokuserat på PR och segling med sponsorer. Alla är glada att vara tillbaks och nu är vi återigen inriktade på prestanda och på att få ut så mycket fart ur båten som möjligt, säger Bekking.

Ute på Atlanten seglar Team Alvimedica och Abu Dhabi Ocean Racing från Newport, Rhode Island på väg till Storbritannien och enligt regelverket för Volvo Ocean Race är de inte tillåtna att segla närmare varandra än två sjömil.

Lagen har kämpat genom en tid av svaga vindar och Abu Dhabis skeppare Ian Walker gav en kortfattad sammanfattning av situationen:

– Det som var ett race norrut är nu ett race österut och det har fört Team Alvimedica tillbaks i kampen. Vi är på väg österut men inte speciellt fort.

Medan deras fem rivaler maximerar sina chanser att bocka av fler sjömil ute på öppet hav satsar Dongfeng Race Team på inomskärssegling. De är övertygade om att den typen av övningar är rätt recept för laget som består av flera rookies där fyra besättningsmän är kinesiska seglare som aldrig tidigare seglat Volvo Ocean Race. De är i trygga händer och har fått hjälp av coachen Thierry Péponnet, OS-guldmedaljör i 470 i Seoul 1988.

– Syftet med att segla så mycket inomskärs är att vi tror att det är det bästa sättet att förbättra kommunikationen ombord, säger lagets projektledare Bruno Dubois och fortsätter:

– Om vi använder samma momentum och rutiner inomskärs som vi har på öppet hav passar det oss bättre just nu.

Top