Transpac har startat med Martin Strömberg ombord på en Gunboat 66

Årets Transpac har startat och ombord på Gunboat 66:an Phaedo finns en svensk seglare. Martin Strömberg har bara fått någon veckas semester från nyligen avslutade Volvo Ocean Race ombord på Dongfeng Race Team. I fredags satte han sig på planet till för starten av årets Transpac Race, den 2225 distans långa kappseglingen mellan Los Angeles och Honolulu, Hawaii.

Årets upplaga, den 48:e i ordningen, har 66 deltagande båtar uppdelade i tre grupper där den första startade för en vecka sedan. Sista gruppen iväg var de större och snabba båtarna, däribland Lloyd Thornburgs Gunboat 66:a Phaedo med Martin ombord. De möter bland annat ytterligare en Gunboat samt Wild Oats XI och Syd Fischers Maxi Ragamuffin 100.

Thornburg och delar av besättningen gick så sent som för en vecka sedan i mål i England med Phaedo3, en MOD 70 som de också då slog banrekord med på den transatlantiska seglingen. Efter att omgående satt sig på ett plan tillbaka till USA är de alltså nu redan på väg mot Hawaii. 2013 mastade de av Phaedo under det årets Transpac så detta blir förhoppningsvis något av en upprättelse för gänget ombord i årets upplaga. 

Vi hoppas självklart på en rapport från Martin efter målgång. Till dess kan tävlingen följas via tracker och hemsidan. Spana också in filmen nedan från Phaedos start i lördags där vi även kan skymta Martin!



Top