Träskonaren When and If

”När kriget är slut och om vi överlever ska jag och Bea segla henne jorden runt” sa general George Patton 1939 när han beställde den vackra 80-fots träskonaren When and If.

Träskonaren When and If är byggd i Wiscasset Maine 1939 och beställdes av George Patton och hans fru Bea. Långt efter generalens alltför tidiga död 1945 seglar When and If vidare och hon stannade i familjen Patton till 1972. Därefter gav generalens brorson Neal Ayer bort en del av fartyget till Landmark-skolan i Prides Crossing, där hon var mittpunkten i ett seglingsprogram för dyslektikerbarn. 

I en storm 1990 gick When And Ifs förtöjningslinor av och hon drev upp på klipporna och fick omfattande skador. Vid den här tiden togs skonaren tillbaka till privat ägo och det tog fyra år för Shipwrights Gannon och Benjamin att laga henne innan hon sjösattes igen. 

When and If tillbringade sedan de kommande 17 åren med att segla längs USA:s kust emellanåt tävla i klassiska regattor. 2012 bytte hon än en gång ägare och har sen dess minutiöst återställt henne till sin originalglans från 1939. 

Läs mer om When and If på www.sailwhenandif.com

Top