Träning ger färdighet visades på Prinsessan Sofia Trophy

För många är den första tävlingen för säsongen avklarad och det är både glädje och kanske en del besvikna miner. Sverige i allmänhet lyckades väldigt bra på regattan med många topp 10 placeringar och både vinst och en andraplats. Well done! 


Det är enkelt att bara kolla resultat och dömma. Därför ska vi lyfta fram några seglare från regattan förra veckan som vi vet har haft en bra regatta och är supernöjda över sin prestation. 

Till att börja med har vi Olivia Bergström och Lovisa Karlsson som båda kommer från Laser Radialen och nu istället sitter tillsammans i en 470. Efter några veckors träning var det dags för deras första regatta vilket blev utmanande och roligt. Självklart kan inte tjejerna kolla på resultatet för det är inte rättvist. Istället har vi pratat med dem och frågat hur deras segling varit från race till race och sammarbetet i båten. Tjejerna kom in från varje dag fulla med energi och taggade på att skriva ner ännu mer saker till listan att lära sig. Den fruktande halvvinden som till en början var omöjlig att inte tappa någon båt på blev på slutet bättre och bättre och de kunde hålla sin positionering och inte tappa, jätteroligt att se och höra. 

I 49er klassen seglade de unga killarna Hannes Westberg och Albin Boman väldigt bra och var uppe i guldgruppen och fightades med toppbåtarna. Det var många race killarna var med i toppen och det var inget tvivel på att vinterträningen har gett resultat. Tyvärr avslutades regattan inte på bästa sätt för Hannes som blev överkörd av en tysk båt i en avfallning och hamnade på sjukhus för att se över det skadade benet. Som tur är var benet inte av men Hannes får nu ta några dagar off och kurera sig. 

Fler besättningar som har lagt ner mycket träning i vinter är tjejerna i 49er FX klassen som seglade väldigt bra. Klara Wester och Rebecca Netzler hade en bra regatta och slutade på fjärdeplats vilket är riktigt bra med tanke på för två årsen när de knappt kunde segla rakt fram och gick endast i mål 2 gånger under hela regattan. Däremot fattas hårdvindsträning där de under sista dagens medaljrace hade det kämpigt och simmade mer än seglade. 

Ida Svensson och Cecilia Jonsson däremot dominerade medaljracet och gick i mål de två race som seglades innan vinden ökade ännu mer. En coach på plats mätte upp 37 knop på banan medans tjejerna var ute och 5/10 master bröts. Efter bara en höst och vinter tillsammans i båten imponerade besättningen starkt och det var ingen under medaljracedagen som kunde tro att de seglat så lite tillsammans. 

Det här är några få av många duktiga seglare som borde lyftas fram från en lyckad regatta och det väntas en spännande säsong. Vi ser framemot att följa den svenska eliten. 

Top