Torgny Jansson om försäljningen av Arcona Yachts till Najad

Igår kom den överraskande nyheten att Najad köper upp Arcona Yachts. Nu är målet att ta företagen till nästa nivå. Vi har fått en pratstund med Torgny Jansson, som nu har sålt Arcona Yachts.


Igår fick vi reda på att Arcona har köpts upp av Najad. Det var lite av shock för mig. Jag känner dig och dessa båtar har varit personliga för dig. Jag skulle vilja höra din sida av historien. I vilken riktning går Arcona nu?

– Vi vill ta Arcona till nästa nivå, och det är ett ganska svårt jobb. Det tar mycket kraft och jag behöver lite hjälp med det. Genom att sälja till Najad förstärker vi företaget med fler människor, mer pengar och fler möjligheter. Det är det som krävs för att ta sig till nästa nivå och bli ett mer internationellt företag och bygga fler båtar än vad vi gör idag. Jag tycker att våra modeller är väldigt bra och de förtjänar att byggas i fler exemplar. Så enkelt är det. För en person att sälja alla dessa båtar och komma ut med en ny modell vartannat år är mycket jobb. Du vet, jag är gammal och behöver mer tid att segla och åka skidor. Så tillsammans med de nya killarna kommer det bli en perfekt match.

Kan vi förvänta oss några ändringar i organisationen eller att ni flyttar era fabriker? Vad kommer att bli annorlunda och vad kommer att vara detsamma? 

– Jag kan säga att budskapet från köparen är väldigt tydligt. Vi ska ändra så lite som möjligt. Det mesta kommer att ske på västkusten i Sverige, på Orust. Men vi kommer att ha vårt säljkontor i Gustavsberg, samma kontor som tidigare, jag kommer att sitta vid samma skrivbord. Jag kommer att ha en kille vid min sida som kommer ta över efter mig. Jag kommer fortfarande äga hamnen i Gustavsberg. Typen av båtar, modellerna, företagen som bygger dem åt oss - allting kommer att fortsätta. Vi har långa avtal med alla dom så det är inget vi hade kunnat ändra om vi hade velat. Men meddelandet från köparen är tydligt - Arcona är ett bra företag och tjänar pengar så vi ska inte gå in och förstöra det. Vi ska förstärka och expandera det men inga stora förändringar med båtarna.

Genom åren har jag lärt känna dig en del och jag vet att du har varit motorn bakom Arcona. Vem kommer vara den nya motorn?

– Det finns motorer i Najad som kan ta över i Arcona men det kommer ta lång tid innan det händer. Jag kommer fortfarande vara motorn och avtalet säger att jag ska stanna i två år. Jag är inte döende än så jag tror att jag kommer jobba ett tag till. Jag älskar att jobba med det jag gör men jag vill inte ha det fulla ansvaret och jobba 24/7 tills jag till slut förtvinar. Jag kommer förmodligen hålla på med lite konsultarbete och hjälpa dem med nya båtar, hjälpa till på båtmässor och med marknadsföring. Vad de än behöver från mig. Så jag tror att jag kommer att finnas med i bakgrunden i företaget i ett bra tag till.

Kan vi förvänta oss några nya modeller från Arcona?

– Absolut.

Redan nu i vår?

– 435 kommer ut i maj i år. Formarna är redo nu och killarna står redo med sina borrmaskiner. Vi har också en 50+ fotare i diskussion. En båt som vi verkligen ser fram emot. 435 kommer att vara grym, vi har redan sålt båtar från ritningarna och vi har många människor som är entusiastiska över båten. Så hon kommer att vara efterföljaren till 430 som vi sålde 60 båtar av. Vilket är rätt mycket för en båt av dess storlek och för ett företag av vår storlek. Så vi hoppas att 435 kommer ta över.

Arcona 430 blev utnämnd till årets europeiska båt vid båtmässan i Düsseldorf 2009. I maj kommer uppföljaren 435. Foto: sailboatdata.com

Intervju // Danny

Text Måns Holmberg

Top