GUYOT:s spinnaker i tre delar

Mardrömsscenariot för GUYOT environnement -Team Europe i The Ocean Race som tappar och revar spinnakern med många sjömil kvar till Kapstaden. 

GUYOT environnement -Team Europe hade länge ledningen på trackingen i etapp två mot Kapstaden. De seglade i 15 knop och hälften av besättningen sov när larmet gick. Alle man på däck och pang så föll spinnakern i vattnet och runt styrbordsfoilen. Kvar i toppen var ungefär 10 cm segel. 

Så här kommenterar skepparen Robert Stanjek i ett pressmeddelande
”Vi seglade med spinnakern i ungefär 15 knop och blev väldigt förvånade när den gick sönder och föll ner i vattnet. Hela besättningen gjorde ett fantastiskt jobb att stanna båten, samla in resterna som var fast i foilen och låg i vattnet. Det tog oss ungefär 8-10 minuter innan vi hade allt ombord igen, rekord snabbt. Nu seglar vi på vår A3 och håller modet uppe, det är inte över förrän det är över.” 

Det här är ett mardrömsscenario för besättningen med 2500 sjömil kvar till Kapstaden. Resten av teamen, som befinner sig längre söderut har fått upp farten och under natten har samtliga båtar seglat om. 11th Hour Racing går snabbast med sina 22 knop medan GUYOT seglar i 14 knop.  

Se hela händelsen 2:36 in i klippet nedan. Innan dess får vi kliva ombord Holcim - PRB som haft problem med lukten de senaste dagarna och äntligen kan ha hittat orsaken.  

Top