Tokyo 2021: Så mycket kostar uppskjutningen

Arrangörerna uppskattar att det kommer att kosta 200 miljarder yen, motsvarande ca 16 miljarder svenska kronor, att skjuta upp OS och Paralympics ett år. 

OS skulle ha ägt rum i Augusti 2020, men som skjöts upp på grund av Corona-pandemin, och nu i december ska man besluta hur de extra kostnaderna för att säkerställa att spelen kan hållas "Coronasäkert" ska fördelas mellan arrangörerna, staden Tokyo och den japanska regeringen.

Efter att beslutet fattades i mars att skjuta upp spelen ett år, uppskattade man att det skulle kosta 300 miljarder Yen extra (ca 24 miljarder SEK). 

Sedan dess har arrangörerna arbetat hårt för att kapa kostnader och förenkla spelen, för att minska bördan för de japanska skattebetalarna. 

I oktober meddelade arrangörerna sin bugetplan, där man lyckats spara 30 miljarder Yen - nästan 2,5 miljarder svenska kronor - bland annat på att slopa välkomstceremonierna för lagen. 

Innan de sköts upp trodde man att spelen skulle kosta cirka 110 miljarder kronor, och av det skulle Tokyo stad stå för 597 miljoner Yen, arrangörerna för 603, och regeringen 150. 

Tokyo Olympic Sailing Program
Men’s One Person Dinghy – Laser
Women’s One Person Dinghy – Laser Radial
Men’s Two Person Dinghy – 470
Women’s Two Person Dinghy – 470
Men’s Skiff – 49er
Women’s Skiff – 49erFx
Men’s One Person Dinghy Heavy – Finn
Men’s Windsurfing – RS:X
Women’s Windsurfing – RS:X
Mixed Multihull – Nacra 17

Originaldatum: 24 juli till 9 augusti, 2020
Nya datum: 23 july 23 till 8 augusti, 2021

Top