Tisdagstips: Drum

Var det bättre förr? Det låter vi vara osagt. Men vi vill ta er tillbaka till det glada 80-talet och ett fantastiskt möte melland havets och musikens rockstjärnor. Den här veckans tips är Drum, en film om en av de deltagande båtarna i Whitbread Round the World Race 1985/86.

Det fanns varken kolfiber, avancerade routing-program, frystorkad mat eller gore-texkläder. Men man kompenserade med att ha en rockstjärna ombord genom Simon le Bon, känd från gruppen Duran Duran, som var en av finansiärerna bakom projektet. Men han pyntade inte bara för kalaset, han seglade även ombord under några etapper.

Projektet fick mycket publicitet tack vare Le Bons stjärnglans, men det var en krokig väg fram till start - 40 dagar innan startskottet av Whitbread tappade man kölen och kapsejsade under Fastnet Race. Efter en heroisk insats lyckades man ändå komma till start den 28 september 1985. Ombord fanns flera svenskar, däribland Roger Nilsson som navigatör och Mange Olsson. Drum-projektet var också starten på deras långa karriärer i jorden runt-seglingen, däribland den svenska The Card-satsningen i nästföljande race -89/90.

Top