Telefónica Blue är med i Legends Race

Telefónica Blue kommer att vara på startlinjen när Legends Race går av stapeln i Göteborg i juni. Hon är den andra Volvo Open 70, efter Ericsson 4, som är med i fältet som kommer att bestå av omkring 12 tidigare Whitbread- och Volvo Ocean Race-båtar.

Telefónica Blue skeppades av holländaren Bouwe Bekking och satsningen var ett spanskt tvåbåtsprojekt tillsammans med systerbåten Telefónica Black som hade Roger Nilson som navigatör.

Bara den hjärtlöse kände ingen sympati för Bekking och Telefónica Blue när första natten kom i den första etappen. Telefónica Blue vann det första in-port racet en vecka tidigare, men en av båtens roderarmar gick av, vilket tvingade Bekking in i hamn för en 12 timmar lång lagning. Det var redan uppenbart att Telefónica Blue, som seglade snabbt i lättvind, hade problem i hårdvinden. De slutade etappen på en femteplats och var besvikna.

En andraplats på etapp tre gav laget ny energi och de var satte målmedvetet kurs mot Kina. Efter fem dagars segling nådde fältet Luzon Strait och en storm väntade dem. Bara fyra båtar var kvar på banan och de hade ett svårt beslut att fatta: stanna och vänta på bättre väder, eller ge sig ut och tjäna mängder men också ta en stor risk. Telefónica Blue valde det sistnämnda, höll båten hel och vann etappen med hästlängder.

Efter att ha bytt roder och fått tre poäng i straff för det så gick Telefónica Blue på grund på en omarkerad sten innan starten av etapp fem och återvände till hamn för lagning och startade till slut etappen 19 timmar efter de andra båtarna.

Telefónica Blue på grund utanför Marstrand. Stenen kom att döpas till "Luren" på klassiskt göteborgsmanér. Foto: David Kneale/Volvo Ocean Race

Laget gjorde en strålande start i etapp nio. Bara en poäng skiljde Puma och Telefónica Blue när de ledde ut från Marstrand. Då hände det otänkbara. Telefónica Blue gick på grund igen, den här gången i den svenska skärgården. Båten lagades och skeppades till Stockholm för den sista etappen till St Petersburg där hon slutade trea, vilket var tillräckligt för att bli trea totalt och vinna in-port race serien.

I Volvo Ocean Race 2011-12 tog den före detta vinnande skepparen Mike Sanderson över båten och med laget Team Sanya Lan. Trots en världsklassbesättning höll inte båten och man fick utgå ifrån etapp ett och fem och fick stå över etapp sex helt.

Nu är hon i holländska händer och ligger i hamnen Scheveningen i Haag och heter Ocean Racing. Hon är i strålande skick då hon renoverades nyligen. Från juli och framåt kommer hon att delta i offshoretävlingar i Karibien och Medelhavet.

Om Telefónica Blue

Klass: Volvo Open 70

Designer: Farr Yacht Design

Rigg: Fractional sloop

LOA: 70’5’ (21.4m)

Besättning: 12

Resultat

3a Volvo Ocean Race 2008-09

Bästa resultat: Vinnare av etapp 3,4, och in-port race series overall

Skeppare: Bouwe Bekking/NED

Top