Team Pro4u åker hem med två medaljer

Här kommer ett sista pressmeddelande från Team Pro4u som avslutade VM i havskappsegling igår. Det blev guld för oss i amatör klassen och brons i den öppna klassen till slut.Idag avslutades VM i havskappsegling i Holland efter en veckas segling och 9 race. Idag var det till en början lite/ingen vind men framåt lunch efter några försök kunde arrangörerna släppa iväg vårt fält C med 49 båtar.

För oss blev det till slut ett klass C guld i Corinthian (amatör) klassen och ett brons i den öppna klassen. Racet idag blev extremt utmanande när båten vi fightades om guldet med började match raca oss. Fransk/Holländska J-112 J LANCE 12, gjorde allt för att vi skulle ha ”skit vind” under racet så vi sämst skulle komma på en 16 plats och därmed var guldet deras. Ombord de Fransk/Holländska båten seglar proffs och själva båten är både större och snabbare än våran och vi kämpade för att komma loss men lyckades inte.

- Detta var nog ett av de mest utmanande race jag seglat, vad vi än försökte med kändes det som J-112’an var snabbt tillbaka och täckte oss på kryssarna och saken blev ännu svårare genom att vi hade mycket motström. På länsarna när vi äntligen hade fri vind kändes det ändå som om de gick mycket snabbare på grund av medströmmen. All heder till den Fransk/Holländska båten som verkligen varit extremt bra på banorna här nere på VM, säger Johan Tuvstedt trim.

Totalt under VM fick vi 73.5 poäng i de 9 racen (ett borträknat) med serien: 6, 2, 13, 3, 7,5, 1, 17, 24, (38,5). Vi lyckades vinna det långa havsracet och ett av banracen vilket var roligt.

sander van der boch

- Det har varit otroligt lärorikt för oss att segla här i Nordsjön och vi har lärt oss mycket om ström, vi seglar båten fortare både på kryss och läns i vågor och det finns en lång lista på saker vi kan förbättra på båten för framtiden. Vi gav allt vi kunde idag för att försöka ta guldet men det gick helt enkelt inte och fransmännen var för bra för oss idag, säger Patrik Forsgren skeppare och ägare.

Vi gratulerar Fransk/Holländska J-112 J LANCE 12 till segern i den öppna klassen och Tyska Italia 9.98 IMMAC FRAM som kom tvåa. Båda båtarna har seglat bra och stabilt hela tävlingen.

Teamet som seglat VM är Patrik Forsgren, Anders Mårtensson, Joakim Hoppe, Oskar Sömermaa, Johan Tuvstedt, Oskar Hellblom, Peter Thorwid och Anders Björk.

- Vi tackar också arrangörerna av havskappseglings VM i Holland och banorna, informationen och allt runt omkring har fungerat väldigt bra. Det har varit proffs som seglingsledare och tävlingarna har kunnat seglats på ett rättvist sätt och man har tex inte överanvänt förstärkta startregler, säger Peter Thorwid taktiker.

För att summera hade vi målsättningen innan VM att försvara vårt guld i Corinthian klassen samt att ta medalj i den öppna klassen med en förhoppning om ett guld. Nu blev det enligt vår målsättning vilket vi är väldigt nöjda med och vi fick också vara med och köra om guldet sista dagen och vi var riktigt nära.

Vi tycker också det varit intressant och bra att använda både ORC och IRC som är de två största mätreglerna och deras ambition för framtiden är ju att skapa en gemensam regel vilket vore bra om det lyckas.

- Med de förbättringar vi planerar så hoppas vi kunna bli ännu bättre i framtiden och det kommer ju fler mästerskap/EM/VM som vi kan satsa mot – nästa sommar är det ju EM i Sverige/Oxelösund som det vore kul om många Svenska båtar kommer med på, avslutar Patrik Forsgren.

Resultaten både för Corinthian och den Öppna klassen finns här: https://www.manage2sail.com/en-US/event/OSW2018#!/results?classId=ClassC

Text: Anders Björk trim

Top