Team Pro4u rapporterar från VM dag 4

Världsmästerskapen i havskappsegling pågår just nu i Tallinn. Totalt deltar 104 båtar och över tusen seglare från 12 länder i kappseglingen som är uppdelad i tre klasser baserat på båtarnas kryssegenskaper, klass A, B och C. Team Pro4u kappseglar i den största klassen (sett till antalet båtar) med 62 båtar. Här följer en rapport från teamet efter dag fyra. Idag väntar ett kort race off shore och i morgon lördag, sista dagen, är planen att köra två banrace.

Eftersom man bara fick till en banrace dag tre var planen att få till tre banrace under fjärde seglingsdagen och det lyckades man med, men återigen fick vi vänta på vind till eftermiddagen så det blev en lång dag på havet.

I dagens första race seglade vi egentligen bra men i den lätta vinden som var runt 5 till 6 knop har vi svårt att hävda oss mot dem stora Estniska båtarna och vi kom sexa i racet en aning besvikna då vi seglat i stort ganska bra. Sedan ökade vinden en aning och i dagens andra race seglade vi igen ganska bra och vi fick till en andraplats. Till slut i dagens sista race när vinden ökat till cirka 12 knop fick vi till ett kanonrace där vi var väldigt nära de större båtarna i mål som mätetalsmässigt skall gå snabbare än oss och vi tog vår andra spik under VM!
- Det är riktig rolig men tuff racing här och man har inte råd att göra några misstag för att få topplaceringar i racen. Vi kommer göra allt vi kan i de återstående tre racen för att försöka slå de snabba Estniska båtarna, säger Thomas Tennström trim.

VM fortsätter femte dagen med ett kort offshore race som är planerat att ta cirka 10 timmar så vi räknar med att vara i mål imorgon kväll.
- Vi behöver få till ett riktigt bra race imorgon och helst att Matilda 4, som leder, inte får till sitt bästa race för att kunna vara med och fightas om segern. Det kommer naturligtvis att bli tufft men vi skall göra det vi kan, säger Roger Nilson strateg.

Vi har nu serien 2, 1, 6, 2 och 1 med en totalpoäng på 12 och ligger tvåa i C klassen i VM. Leder gör J-112-E Matilda 4 på 7 poäng och tre ligger Italia 11.98 Sugar 3 på 12 poäng, samma som oss. Totalt tre race till är planerade, det korta offsore racet idag och sedan avslutas VM på lördag med två banrace.

I B klassen med 33 båtar totalt ligger Farr 40 Stormtrooper bäst till av de svenska båtarna tätt följd av X-41 Kwanza och First 40.7 Naomi på 16:e plats. I klass A som bara har 8 tävlande båtar ligger Ker 40 Keronimo på sjätte plats just nu.

Allt om ORC World Championship hittar du på orcworlds2021.com.

Allt om Team Pro4u hittar du på swe88.se  samt på facebooksidan Pro4uSailRacingTeam.

Text: Anders Björk, Team Pro4u trim
Foto: ORC Worlds 2021 Mauro Melandri, Felix Diemer och Janis Spurdzins

Top