Team Pro4u fick en bra start på VM

Igår söndag började VM i havskappsegling i Haag, Holland. Team Pro4u är på plats. De har skickat ett pressmeddelande om deras första dag. Läs mer nedan.

Vi i Team Pro4u har haft detta som årets största mål och hela teamet har varit här på plats i en vecka innan VM började för att vara så bra förberedda gällande speciellt lokala strömförhållanden.

VM började med två offshore races på totalt 135 distans. Efter cirka halva racet var det en gate och första racet var från start till gaten och sedan var det andra racet från start till mål. Det andra längre racet räknas också dubbelt i totalresultatet och kan inte heller räknas bort senare i serien.

Vi lyckades väldigt bra och efter ca 27 timmars segling kom vi i mål ca 15:30 på måndag eftermiddag med en sjätteplats i offshore race ett och en seger i offshore race två i Klass C med 49 båtar som vi tävlar i!

- Det var viktigt för oss att få en bra start av VM eftersom speciellt det andra offshore racet kommer hänga med i hela resultatserier och generellt är det alltid skönare med en bra start och nu har vi fått det och det är väldigt bra. Men detta är bara de första två av totalt 9 planerade race så väldigt mycket är kvar, bara att fortsätta nöta på, säger Anders Mårtensson trim.

Offshore-racet startade utanför Haag och gick utanför Hollands kustlinje norrut och både in mot land och ut mot havet. Banan var rolig och varienande med både kryss, läns och andra typer av bogar fanns samt att den var utmanande med flera vägval där både vind och ström spelade stor roll.

Vi seglade generellt stabilt och snabbt med få misstag och med bra vägval och lyckades komma på en bra placering i första racet men framför allt vann vi det viktiga långa offshore-racet.

- Vår strategi idag var att gå nära land där man kunde göra vägval för våra förberedelser gällande väder och routing visade att det skulle ge oss mer vind och mindre motström alternativt mer medström. Vi följde detta konsekvent och i första racet gick det okej men i det andra blev det en fullträff, säger Peter Thorwid taktiker.

Årets havskappseglings-VM är det första där man kombinerar de största internationella mätreglerna ORC och IRC och resultatet beräknas enligt båda mätreglerna och vägs sedan samman till en total placering. Det verkar fungera bra och toppbåtarna idag hade liknande resultat i de båda systemen och i race två, som vi lyckades vinna, var vi först både enligt ORC och IRC.

VM fortsätter till fredag och imorgon planeras det två banseglingar och totalt är det 9 race planerade. VM samlar i år mer än 800 tävlande från 15 nationer och det är båtar med från länder som normalt mest tävlar i IRC och länder där man mest använder ORC vilket är väldigt roligt.

- Roligt med en bra start på regattan för vår del och att den tid och förberedelelser vi lagt gav resultat då vi lyckades hitta rätt på offshore-racet. Mycket hårt jobb är kvar men vi skall försöka hålla oss kvar i toppen så får vi se hur det slutar, säger Patrik Forsgren ägare och skeppare.

Resultaten efter de två offshore racen finns här.

Text: Anders Björk trim

Top