Team Pro4u efter ORCi SM på Marstrand: "Vi kanske var för heta idag"

ORCi SM avslutades på söndagen i Marstrand med tre banseglingar. Vädret och vindarna var mycket bra och det rådde propagandaförhållanden för segling. Här kommer en slutrapport från Team Pro4u som till slut hamnade på sjätte plats.

Vi var väldigt laddade och ville avsluta SM bra och vi hade chansen att vinna då vi låg tvåa totalt efter lördagen. Dock misslyckades vi och fick tyvärr till två dåliga starter i de två första racen. Konsekvensen av att vi tjuvstartade med flagga U hissad blev också och att vi diskades direkt i båda racen och där försvann vår chans till en topplacering.

- Kanske vi var för ”heta” idag och det är ovanligt för oss att starta så här svajigt med så hög risknivå när vi vet att man absolut inte får tjuvstarta vid skärpt startregel. En tjuvstart i vanliga fall är inte heller bra men då har man i alla fall chansen att segla upp sig lite men nu diskades vi direkt, säger Oskar Hellblom keyboard.

I sista racet fick vi alla fall till en godkänd start och seglade sedan stabilt och bra och kom i mål totalt som tredje båt enligt ORCi. Totalt kom vi 6:a i ORCi SM men eftersom de fyra första båtarna inte var svenska blev vi trots detta 2:a på SM bland de svenska båtarna. Vår serie i de 8 racen blev: 3, 2, 22, 1, 1, 28, (28), 3 med en total poäng på 62,5 poäng (offshore racen första dagen 50% högre vikt).

- Det positiva med SM är att om vi undantar starterna som inte var bra så har vi generellt seglat bra med fin fart och bra manövrar och det lovar gott inför resten av säsongen. Resultaten visar ju att antingen gjorde vi en dålig start med dålig placering/diskning eller också så placerade vi oss bra. Vi hoppas nu att vi gjort hela säsongens tjuvstarter och laddar om inför kommande tävlingar, säger Oskar Sömermaa, mastman.

I Marstrand Big Boat Race (MBBR) som seglades parallellt med ORCi SM under lördag/söndag efter SRS kom vi totalt på 9:e plats i lilla klassen med 37 båtar. Här var vår serie i de 6 racen: 13, 1, 1, 39, 39, 1. Man kan konstatera att när vi väl undvek tjuvstart i tre race gick det bra med tre spikar!

Vi gratulerar tyska IMMAC i en Italia 9.98 som vann ORCi SM totalt samt också bästa svenska båt X-41 Kwanza som blev 5:a totalt och även SM segrare.

Det var första gången vi deltog i MBBR (samt denna gång med ORCi SM) och det var en väldigt trevlig upplevelse med roliga, välorganiserade, tighta, utmanande seglingar i trevliga omgivningar och bra kringarrangemang. Vi vill tacka arrangörerna för en mycket väl genomförd tävling!

Vi i Team Pro4u kommer nu att tävla Sandhamn Open och hoppas att det blir många båtar med där och efter det deltar vi i Kieler Woche (Baltic Pre-Worlds) för att sedan åka till Holland för säsongens stora mål Offshore VM.

Resultaten från ORCi SM finns här.

Resultaten från MBBR finns här

Text: Anders Björk trim

Top