Team First Race coachar fler seglare runt Gotland

Race Coacher ska göra det lättare för nya deltagare att komma till start i ÅF Offshore Race. – Vi vill att fler ska få vara med om äventyret att segla runt Gotland, säger Stefan Rahm, klubbdirektör för KSSS. 


ÅF Offshore Race är en tävling för elitteam och för amatörer som vill vara en del av en stor havskappsegling. Och tävlingen har i flera år jobbat för att locka nya deltagare. Nu har man jobbat med att identifiera vilka hinder som kan upplevas finnas för att komma till start för de som funderar på att anmäla sig.

– Vi vet att det finns många som vill delta och som planerar att göra det varje år men som inte gjort det för att de ser en rad hinder på vägen fram till startlinjen, säger Stefan Rahm.

Förra året togs kravet på att deltagande båtar ska ha en livflotte ombord bort, något som tidigare varit ett hinder för en del att delta. Där var det dyr utrustning som satte stopp men enligt Stefan Rahm handlar det också om att komma över en kunskapströskel.

– Man upplever att det är krångligt att förstå regelverket kring inbjudan (Notice of Race). Det är inte skrivet för förstagångsdeltagare men det är väldigt synd att tappa potentiella deltagare redan där.

Team First Race är en väg för att komma över den tröskeln. Tävlingen har fyra stycken coacher som har erfarenhet från ÅF Offshore Race och andra stora internationella regattor. Deras mål är att nya deltagare ska förstå att det inte är så svårt att komma till start.

De förklarar regler och vad som gäller tekniskt med redskapskrav och besiktning av båten innan start. Inom havskappsegling finns det mycket praktiska saker att tänka på och då kan det underlätta att ha en guide till allt från navigation och segelsättningar till vaktscheman och att köpa proviant.

– I första hand handlar det om att få den kunskap som behövs för att komma runt Gotland på ett tryggt sätt. Nästa steg är att genomföra tävlingen så bra som möjligt, att hitta rätt taktik och att finslipa seglingen.

ÅF Offshore Race startar den 1 juli och de som nu funderar på att vara med kan anmäla sig fram till och med den 1 juni. Medverkan i Team First Race är helt kostnadsfritt och du anmäler dig genom att skicka ett mail till firstrace@ksss.se.

Om ÅF Offshore Race

ÅF Offshore Race är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare som en utmaning för de allra bästa proffsteamen från norra Europa. Första tävlingen runt Gotland sffartade 1937, nu mer än 80-år senare är tävlingen runt Gotland en klassiker.

Mellan 250 till 300 förväntningsfulla segelbåtar startar mitt i Stockholms vackra stad, strax utanför Skeppsholmen. I mindre grupper/klasser med tio minuters mellanrum från kl 11:00 på söndagen fram till cirka kl 14:00. De båtar som snart ska starta ligger i ”gater” strax bakom startlinjen och väntar på sin tur.

De minsta och långsammaste båtarna startar först och de största och snabbaste sist. Vid Sandhamn lämnar båtarna skärgården och ger sig ut på Östersjön för den klassiska seglingen runt Gotland. Banans totala längd är cirka 350 distans, vilket tar ca 2-3 dygn för segelbåtarna. Alla deltagare seglar samma bana utom Classic-klassen, de vackra träbåtarna, som seglar ner till Visby för att sedan vända hemåt mot målet vid Sandhamn. Classic-banan är cirka 247 distans. Målgång sker i Sandhamn.

Top