Team Aqua drar ifrån i R44 Sweden Cup

- britterna dominerar på Marstrand


Det har varit perfekta seglingsförhållanden idag på Marstrandsfjorden med vind på över 10 m/s och strålande solsken. Brittiska Team Aqua har dragit ifrån i tabellen med två andraplatser och en seger i dagens tre race. De leder bekvämt tack vare att de konsekvent lyckats plocka hem fina placeringar i en tävling som hittills sett sju olika vinnare i de nio seglingar som hittills avgjorts.

Tre av lagen som ligger topp-fem i RC44 Sweden Cup seglar för Storbritannien och med en dag kvar av RC44 Sweden Cup är det tydligt vad som är det vinnande receptet; att få en bra start och sedan undvika misstag. Dessutom är det gång på gång den vänstra sidan av banan som betalar sig och bäst hittills är Team Aqua som vunnit regattan på Marstrand både 2011 och 2012.

– Vänstersidan är fortfarande det bästa valet med mer vind, mindre motström och närhet till klipporna där vindtrycket ökar vid land. Det finns inget uppenbart som visar att det ska vara en fördel men det verkar som att det händer i varje race, säger Team Aquas proffstaktiker Cameron Appleton och avslöjar vad han tror är nyckeln till deras framgång.

– Att få en bra start och få fart direkt är viktigt för sedan är det ofta bara att utnyttja fördelen man skaffat sig. I flera race har ledaren efter första sträckan stuckit iväg och vunnit en promenadseger. Vi var det första laget som lyckades vinna två race i regattan och det är verkligen ett jämt startfält.

Lagets ägare Chris Bake var också nöjd med dagens resultat.

– Vi fick rätt balans i båten och verkar ha fått bra rätt koll på vinden, skiften och vågorna. Jag tycker inte att vi är jättesnabba och det finns båtar som seglar fortare men vi har hållit oss borta från stora misstag och vi hittar bra vinklar på undanvindarna. säger Chris Bake.

Artemis Racing slutade i mitten av fältet vid två av dagens race men lyckades också plocka hem en tredjeplats vilket gör att de nu ligger femma. Det blir svårt för dem att nå upp till Team Aqua när RC44 Sweden Cup avslutas imorgon, men en plats på pallen är inom räckhåll för svensklaget.

Resultat efter 3 dagar i RC44 Sweden Cup:

TEAM AQUA (GBR 2041) 
- 27p

SYNERGY RUSSIAN SAILING TEAM (RUS 13) 
- 41p

PENINSULA PETROLEUM SAILING TEAM (GBR 1)
 - 42p

AEGIR (GBR 22)
 - 45p

ARTEMIS RACING (SWE44) 
- 49p

IRONBOUND (USA1) – 57p

KATUSHA (RUS 007) 
- 62p

TEAM ITALIA (ITA 7) 
- 63p

ALEPH SAILING TEAM (FRA17)
 - 66p

TEAM NIKA (RUS10) – 69p

BRONENOSEC SAILING TEAM (RUS 18) – 91p

RUS 7 SAIL RACING TEAM (RUS 7) – 96p

Top