Team Annas glädje över beskedet om damklass på Match Cup Sweden

Tidigare i veckan blev det klart att det kommer vara två klasser på Match Cup Sweden på Marstrand i sommar, en för damer och en för herrar. Vi har pratat med Anna Östling från Team Anna hur dom känner inför beslutet.


- Vi älskar att träna och tävla men drivs framförallt av utveckling. Och den där extra boosten har det visat sig att vi får när vi hör att något inte går eller någon säger att vi inte kan. Precis så blev det med M32 seglingen.

När Katamaranen kom var det många som antydde att den inte skulle gå att seglas av tjejer. Båten var alldeles för fysisk krävande och även med en extra person ombord skulle det inte gå.

- Nästan exakt så sas det när DSbåten kom för längesedan…..och där kunde vi och många andra tjejteam tillslut med grymt samarbete och tajming visa motsatsen, säger Anna.

- Allting började för två år sen när vi åkte ner till Lanzarote för att ta vår licens och har sedan dess varit med och tävlat i några olika kval till touren. Det har varit tufft men inte omöjligt och framförallt väldigt utvecklande.

Foto: albertriele

- Vi vet att vi kan starta och vara med och slåss, sen när första halvvindsmärket kommer och gennakern ska ut och killarna har mer kraft än vad vi har för att få ut den snabbare gör att vi redan där halkar efter. Därför ska det bli otroligt roligt att få racea i dessa coola båtar fast med samma förutsättningar som våra motståndare.

Anna pratar vidare om att teamet numera har två mål, först vinna tävlingar och segla snabbt samtidigt som de vill driva tjejseglingen framåt. Deras motto är att man inte kan beklaga om man inte gör någonting åt det själv. Därför valde dem att hjälpa GKSS och Create (som ansvarar för Match Cup Sweden) med att få till en damklass nu till sommaren.

- Marstrand är världens bästa event både sportligt och kommerisellt. Det är en självklarhet att tjejer ska få vara en del av tävlingen. Det gynnar alla, företagen, publiken och oss seglare. Små seglartjejer måste få se sina förebilder, det är en grym plattform för att skapa kontakt med företag och på så sätt kunna knyta sponsorer och framförallt nu med M32 så är det ett sätt att vekligen utveckla tjejseglingen i rätt riktning. Jag tycker inte att det konkurerar med tävlingen i Lysekil på något sätt. Ju fler bra plattformar och tävlingsmöjligheter med prispengar som finns desto bättre, det är det enda sättet för tjejerna att nå samma möjlighet att segla på heltid som killarna har.

- Vi i Team Anna har försökt göra allt vi kan för att hjälpa till och se till att det händer genom att pusha både seglare, företag och eventet för att detta ska hända. Därför är vi jättenöjda med beslutet som kom i veckan.

- Tack vare GKSS och Create är det nu en dröm som slår in och vi är otroligt tacksamma för den här möjligheten för tjejseglingen. Det här är bara början och vi är taggade på hur det kommer se ut om tre år, säger en exalterad Anna.

Som det ser ut nu kommer 5 tjejteam bjudas in och det kommer vara lika mycket prispengar per deltagande team i både tjej- och killklassen. Formatet är spikat men upplägget jobbas det fortfarande på och det kommer troligtvis bli en uppdelning mellan herr och dam under fleet racingen för att slippa byta så mycket båtar. När det sen är riktig Matchracing kommer det förhoppningsvis blandas upp under dagarna.

- Jobbar man hårt oavsett om det är på land eller på vattnet så kommer drömma slå in. Den här gången tack vare GKSS och Create. Vi är otroligt tacksamma och tränar nu för fullt i M32 för att bjuda på magnifik segling senare i sommar avslutar hon.

Top