Team Alvimedica sjösätter en dröm med sin nya Volvo Ocean 65

Team Alvimedica sjösatte idag sin nya Volvo Ocean 65:a i Southampton. Samtidigt var det starten på en sex månader lång uttagningsprocess som ska bestämma vilka seglare som blir en del av laget som i oktober ska kappsegla runt jorden i Volvo Ocean Race.


På kajen under sjösättningen stod bland andra tävlingens VD Knut Frostad som har hjälpt de två unga amerikanska seglarna som står bakom Team Alvimedica, Mark Towill och Charlie Enright, att uppnå sin dröm om att själva tävla med en båt i den tuffaste professionella jordenruntkappseglingen i världen. 
– Det här är ett stolt ögonblick för mig, Mark och Charlie påminner mig mycket om mig själv när jag var i deras ålder – de är orädda och väldigt hungriga på att ställa upp i den här tävlingen, säger Knut Frostad. 
– De har tagit sig över många hinder för att nå så här långt och hittat den perfekta sponsorn men på flera sätt är det ändå nu som det tuffa jobbet börjar.

Att Enright och Towill lyckats skapa ett Volvo Ocean Race-projekt känns bara det som en saga. De träffades som tonåringar för sju år sedan under inspelningen av en seglingsfilm gjord av Disney, och redan då lovade de att de någon gång i framtiden skulle delta i tävlingen. 
– Idag är en stor dag för oss båda, vi har följt den här drömmen under en lång tid och trodde länge att det inte skulle vara möjligt. Vi ser verkligen fram emot att sätt ihop vårt lag och göra oss redo för den stora starten i oktober, säger Mark Towill.

Sjösättningen i Southampton var också en viktig milstolpe för företaget Alvimedica och dess VD Doktor Cem Bozkurt som stöttar det Turkiska medicinutrustningsföretagets sponsorskap av laget och deras utmaning i tävlingen. 
– Vår egen seglingsbesättning, som främst bestått av anställda på företaget, var framgångsrika i ett flertal race sedan vi för två år sedan beslutade att segling skulle bli sporten vi satsade på, säger Bozkurt.
– Nu är målet att tävla med proffs på seglingsportens högsta nivå. Vi har riktat in oss på Volvo Ocean Race och vi vill introducera Alvimedica till en bredare publik runt om i världen genom att använda oss av en utmanande tävling som når ut till över 1,5 miljarder människor.

Alvimedica blev förra året ett av de ledande företagen i Europa inom hjärtkirurgi när de slog sig samman med det italienska företaget CID. Nu har de siktet inställt på den nordamerikanska marknaden och den internationella genomslagskraften för Volvo Ocean Race, som besöker samtliga kontinenter och sammanlagt 11 länder, passar perfekt för det ändamålet.
– Vi är med i Volvo Ocean Race för att det är en sportplattform som uttrycker våra internationella ambitioner och är i linje med företagets värden och drivkrafter. Vi är unga, smidiga, älskar utmaningar, utvecklas i takt med modern teknik och tror starkt på att lagarbete leder till bättre resultat. Det är samma anda som finns i Volvo Ocean Race.

Towill and Enright har en väldigt full kalender nu när deras Volvo Ocean 65:a ligger i vattnet efter en sjösättning som bevittnades av journalister från runt om i Europa. De kommer att testa potentiella besättningsmän senare den här månaden och letar efter unga talangfulla seglare från olika delar av världen. Både Mark och Charlie är båda under 30 år gamla och kommer att leda det yngsta laget i tävlingen. Så fort de åtta seglarna i laget tagits ut och en ombordreporter rekryterats planerar Team Alvimedica en tids hård träning inför starten av Volvo Ocean Race i Alicante, Spanien den 4 oktober. En höjdpunkt under deras förberedelser kommer att bli en segling över Atlanten från deras hemmahamn i Newport, Rhode Island (USA) som även kommer att vara värdstad för ett hamnstop för första gången i tävlingens i historia i maj 2015.

En vecka efter att tävlingen inletts med ett inport-race, beger sig båtarna iväg på den första etappen till Kapstaden den 11 oktober.

Top