Tävling på gång - Hjertmans OK Sprint 2017

Bilden ovan: Tät racing väntar på Hjertmans OK sprint. Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


SS Kaparen arrangerar lördag den 22 april en sprintsegling med OK jollar. Segelsällskapet håller till i Gottskär och Kungsbackafjorden. Vi träffar här Thomas Hansson-Mild som är en av initiativtagarna till tävlingen.

Hej hur är läget? - Jo, det är bara bra! Vattnen ligger klara för bra tät racing och övriga förberedelser är i full gång!

Vad är grejen med sprintsegling? - En av de stora fördelarna med OK sprinten är att få chansen att både segla och uppleva seglingarna på plats. Med OK sprinten så är upplägget precis som på Mästarnas Mästare där du kappseglar i korta heat med åtta båtar i varje heat. När du inte seglar så har du första parkett på att kika in dina konkurrenter och se alla taktiska drag som görs på de vatten som du strax ska ut och segla på igen.

Hur många får vara med i sprintseglingen och behöver man egen båt med sig? - Nej, hela grejen med OK sprinten är att göra det enkelt och därför så tillhandahåller vi båtarna. Vi har säkrat upp att några av de bästa OK seglarna ställer upp med sina båtar vilket innebär en unik möjlighet att segla deras racingbåtar. Deltagarantalet är maximerat till 40st men vi tror att ca 30 båtar är optimalt så alla får segla mycket. Just nu är det 20 seglare anmälda och en handfull ytterligare seglare som ännu inte är anmälda. Vi ser hittills en blandning av några nya, gamla, tidigare världsmästare och OS seglare. Det skulle också vara riktigt kul om några juniorer som kanske känner att E-jollen börjar vara trång och att Lasern känns omodern skulle anmäla sig, och vi saknar fortfarande första tjej till tävlingen!

Lasern omodern?! OK-jollen är ju en 60 år gammal båt, hur tänker du nu Thomas? - OK, jag förstår att det kan låta dumt och visserligen är båten en konstruktion med många år på nacken som men faktum är att OK jollen är superhet igen. Båtarna har idag skrov i kompositmaterial, kolfiberrigg och seglen är högkvalitativa vilket sammantaget gör båten modern, fräsch och intressant för många seglare idag. I Danmark är det den största enmansjollen idag med 150st båtar på rankingen och klassen samlade över 50 båtar på SM ifjol. En styrka vi sett är att OK jollen i högre grad än många andra båtar individanpassas för seglarens vikt tack vare kolfibermasten och segeldesign. Det gör att många kan hävda sig oavsett vikt, ålder och kön.

Hur kommer man kunna följa tävlingen? - Ja, bäst följer du tävlingen på plats förstås! Vi har gott om plats på SS Kaparens hamnplan och alla seglingarna genomförs i direkt närhet till hamnen och du guidas av en erfaren speaker genom alla seglingarna. Och årets speaker är ingen mindre än SS Kaparens egna Marie Björling Duell. Hon har agerat speaker under Mästarnas Mästare och är en av världens bästa matchracingsseglare och är ju också aktuell som Svenska Seglarförbundets nya förbundsdirektör! Och inte nog med det så kommer vi att ha tracking på båtarna vilket kommer göra det extra kul att följa seglingarna.

Anmäl dig här och ta med dig flytvästen. Enklare än så här blir det inte! Följ tävlignen på facebook www.facebook.com/hjertmansoksprint. Anmälan och mer information hittar du på idrottonline.se/SSKaparen-Segling.

Vill du veta mer om OK-jollen? Klicka dig vidare till www.okdia.org samt www.okjolle.se.

PROGRAM

Fredag 21 april

17.30 - 21.00 Registrering, Caféet är öppet

Lördag 22 april

07.45 - 08.15 Registrering

08.30 Rorsmansmöte

09.30 Tid för första varningssignal

ca 16.00 FINALSEGLINGARNA INLEDS

Direkt efter seglingarna After Sail följt av Regattamiddag. Caféet håller öppet hela dagen.

Top