Tänk på det här när du seglar i storm

Under framförallt hösten kommer stormarna och det är viktigt att man vet vad det är man ger sig ut på. Här kommer några råd på vägen till en lyckad segling och om inte den säkerhet som kan komma behövas. 


Vid stora vågor: 

Se till att ha den rorsman som känner sig tryggast med segling i vågor. Det kräver stort fokus och erfarenhet hur styrning ska vara för att inte tappa kontroll över båten. 

Ifall vågorna är väldigt stora jämfört med din båt är det viktigt att ha en ände av båten mot vågorna. När vågorna kommer in mot sidan av skrovet är risken stor att kontrollen snabbt försvinner och båten rullas runt. Vi är många som känner igen det här hemska klippet och det händer lättare än vad man tror... 

Segel: 

Om det är möjligt - reva. 

Strategi: 

När du upptäcker att en storm är påväg försök se om det går att undvika den, även fast det kanske lockar med ett coolt äventyr kan det lätt gå dåligt och bli otroligt farligt. Om det däremot inte finns någon annan utväg än att möta stormen se till att ha mycket yta och avstånd från land. Annars kan du enkelt spolas upp på land. Försök sen segla bort från stormen på ett säkert sätt med hjälp av ovanstående punkter. 

Kom ihåg att om alternativet finns - stanna inne och undvik stormen. Annars är den viktigaste punkten att ta säkerheten på största allvar och vara rädda om varandra. 

Top