Så vinner du Lilla Tjörn Runt, Victor Bergström tipsar!

Imorgon är det dags för lilla Tjörn runt en av höjdpunkterna för många ungdomar i jolleklasserna, Optimist, Zoom8, Tera, Feva och Access. Searchmagazines Victor Bergström har vunnit tävlingen i Optimistklassen hela tre gånger och delar med sig av sina bästa tips för att göra ett bra resultat.

De generella tipsen är att hålla fokus hela seglingen, ge aldrig upp det finns massor av chanser att tjäna placeringar runt banan och det är den som klarar av att göra minst fel som vinner i slutändan. Det är också viktigt att fokusera på sig egen segling i första hand, annars blir man lätt stressad om man ser att andra båtar har mer vind för tillfället. Det är dock bra att utnyttja de andra båtarna för att se vad som händer längre fram, ser det ut som det är dåligt med vind bakom en bropelare eller blåser det fint på ena kanten.

Victor har identifierat fem nyckelmoment under banan där det är klurigt och man kan tjäna mycket om man gör rätt. Vi går igenom dessa fyra utefter den sydsydvästliga vind som det ofta blåser på lilla Tjörn runt och som smhi har förutspått för morgondagen. Strömmen kan vara olika stark och har då olika stor betydelse så glöm inte att kolla strömmen innan start. Ofta har strömmen stor betydelse framför allt på den första kryssen och sista biten in i mål.

Starten

I starten är det oftast kryss/bidevind och mycket motström. Det gäller att hålla sig nära linjen så att man inte driver ner under bron. Om man är i första startgrupp kan vara i startområdet långt innan. Är man istället i någon av de nästföljande startgrupperna gäller det att med en gång när starten går för föregående grupp ta sig upp mot linjen.

Första kryssen

På kryssen upp gäller det att hitta så mycket strömlä som möjligt, det är grund längs med fastlandet och på längs med Stenungsön. Här lönar det sig oftast att välja höger kanten för då slipper man segla över strömfåran(i mitten av banan) två gånger och det blir lättare att bedöma laylines upp det begränsningsbojen som man ska runda.

Första bron

Nästa viktiga del är den första bron. Ofta är det läns eller slör här. Bakom och runt bropelarna är det lä och störd vind så det gäller att inte segla för nära dessa. Kanske är det bästa att segla mitt emellan bropelarna. Tipset är att kolla på startfältet innan och se vad som händer.

Hundholmen

När man kommer ner mot hundholmen och ska runda den norra delen av Stenungsön blir det klurigt igen. Berget är högt och ger mycket lä. Ju längre bort från ön man kommer ju mer vind är det, men då måste man gå längre väg. Här gäller det att hitta en gyllene medelväg och det kan vara olika vad som är snabbast varje gång man seglar här. Så återigen gäller det att spana efter vind och titta på de andra båtarna, är det många som har fastnat i lä bakom ön kanske det är läge att gå en lite längre väg runt.

Sista kryssen

Sista kryssen/bidevind upp genom hamnen är också klurig, nu har man strömmen emot sig igen och det kan vara mycket lä från Stenungsön. Om det är ”rak” kryss upp, så lönar det sig oftast att hålla sig på ena kanten så man inte passerar genom den värsta strömmen allt för ofta. I slutet av kryssen vid den sista bron är strömmen ofta som starkast och bron och bropelarna stör vinden, nu gäller det att inte tveka att ligga och slå under bron är ingen höjdare.

Efter det är det bara att gå i mål som vinnare!

Tänk också på att ha lite proviant med dig, en chokladbit och en banan är inte fel när man ska segla så länge. Fyll på med vatten också. Att trimma om ofta, framför allt spristaken är också viktigt då vinden växlar mycket i styrka på varvet runt.

Lycka till och HA KUL!

Om ni vill veta mer om strömsegling ta en titt på Victors Guide om strömsegling!

Top