Syskonen Liljegren femma i starkt fleet på Kieler Woche

Den 18-21/6 seglades del ett av Kieler Woche. Tio olika klasser var inbjudna till den 140:e upplagan av tävlingen. Många svenskar var på plats i de olika klasserna, men flest svenskar var det i den största klassen, 29er.

Efter två år, då tävlingen har varit flyttad till september på grund av Covid, var nu Kieler Woche tillbaka i sin riktiga form, där den stora hamnplanen fylldes med diverse olika tält där allt från korv, sötsaker och öl serverades. Även stora delen av världseliten i 29er hade tagit sig hit, med de regerande världsmästarna från Spanien och tyskarna Anton och Johann Sach som vann Kieler Woche förra året i spetsen.

Foto: Sascha Klahn/Kieler Woche

Väl på vattnet var klasserna utspridda på de olika banorna, med olika lång utsegling som följd. För 29er var utseglingen oftast inte jättelång, men Folkbåtarna placerades på andra sidan bukten och hade desto längre. Första dagen bjöd på soligt och varmt väder, ovanligt för att vara Kiel. Vindstyrkan låg runt 6-7 m/s innifrån land. Andra dagen bjöd på mer Kiel-normalt väder, med 13 grader och 3-5 m/s utifrån, med en del skvalpiga vågor som följd. Den tredje dagen blev lång. Nästintill hela dagen spenderades på land, då olika åskväder sköljde över hamnplan där AP vajade. De flesta klasser fick inga race, men klockan 18:00 fick 29er, ILCA och Wasp några race. För 29er var det 5 m/s innifrån och tre race genomfördes. När kapellet var påsatt var klockan nästan halv tio. Sista dagen bjöd på samma vindförhållanden, men utan åskväder.

Erik och Johan Bengtsson (GKSS). Foto: Mårten Lindskog

För de svenska seglarna gick det bra i 29er klassen. Fyra besättningar tog sig till guldfinal: Hedvig och Hugo Liljegren (KSSS), Leo Birgersson och Max Weber Ullman (KDY), Erik och Johan Bengtsson (GKSS) samt Aron och Felix Wichert (LBSK). Teamen Birgersson/Ullman och Wichert/Wichert seglade bra i finalen och slutade på 8:e respektive 14:e plats. För Bengtsson/Bengtsson var det en tung, men lärorik finalserie och de slutade på plats 31. Bäst av alla seglade syskonen Liljegren som slutade femma. Vi ställde några frågor till dem:

Ni blev just femma på Kieler Woche. Grattis! Berätta, hur var det?
- Innan regattan hade vi satt målet att komma topp 5. Det är jättekul att vi nådde den målsättningen med tanke på det tuffa motståndet som var, bland andra flera besättningar som var topp 10 på förra årets VM.

Ni seglade upp er i guldfinalen, hur tänkte ni när ni gick in i finalen?
- Vi hade inte en toppenbra första dag av regattan och gick därför in i guldfinalen utan fokus på resultatet och mer på att göra en bra prestation. Att segla guldfinal är en möjlighet att få fightas mot ett stort gäng riktigt duktiga seglare! 

Om någon vecka börjar EM i Rungsted, Danmark. Vad är er målsättning där?
- Att tävla i stora fält med många riktigt duktiga team kändes för oss lite ringrostigt. Nu i Kiel fick vi chansen att påminnas om lärdomarna vi tog med oss från förra årets stora tävlingar, vilket vi hoppas och tror kommer hjälpa oss mycket på EM och VM i sommar! Självklart hoppas vi på att få till några bra resultat på mästerskapen, vilket vi tror vi kan uppnå om vi seglar på vår högsta nivå, exempelvis topp 10 på EM.

Text: Johan Bengtsson

Top