Sveriges största seglingstävling för juniorer invigs på fredag

Här följer ett pressmeddelande med information kring starten av Sveriges största juniortävling, nämligen Junior SM. Första start på lördag. 


Fredagen den 16 kl 19 inviger Svenska Seglarförbundets direktör Marie Björling Duell Junior SM på Skarholmen. Juniormästerskapen är Uppsalas genom tidernas största seglingsarrangemang, med 12 klasser, 370 båtar, 420 tävlande och något tusental besökare. Tävlingarna pågar i fyra dagar, och man hoppas att arrangemanget ska locka även Uppsalaborna och andra nyfikna.

Hamnen kommer att hålla öppet för alla som vill följa tävlingarna, köpa något att äta, ta ett bad eller prova på segling. Det kommer också att finnas åskådarbåtar för dem som vill följa tävlingarna från vattnet. Förhoppningen är att många Uppsalabor ska ta tillfället i akt att följa seglingarna, eller bara besöka hamnområdet som kommer att bjuda på många aktiviteter. Anstormningen av tävlande med familjer, båttrailers och funktionärer innebär att hamnområdet i Skarholmen stuvas om vad gäller busshållplatser, parkering med mera för att göra det åtkomligt för fler.

Uppsalas tre segelklubbar är rutinerade och uppskattade arrangörer av större tävlingar. I detta arrangemang samarbetar man också med Sigtuna och Knivsta båtklubbar. Man räknar med att mer än 150 funktionärer är igång under de fyra tävlingsdagarna.

Ett samlat SM för juniorer har visat sig vara ett populärt koncept sedan det startades 1974. I dag finns ett flertal tävlingsklasser att välja mellan, Optimist, E-jolle, OK, 420, Feva, Laser, Zoom och 29er. Opti12 seglare som är födda 2005 eller senare, får en egen klass, där tävlingsmomentet tonats ned till förmån för lek och lärande.

Varje dags tävlingar avslutas med prisceremoni, och på tisdagen den 20 avslutas det hela efter fyra dagars intensiv segling och umgängesliv.

Som vanligt har klubbarna lagt stort fokus på säkerhetsarrangemangen och många följebåtar bevakar de tävlande. Att Ekolns vindar kan bjuda på överraskningar är något banläggarna har lång erfarenhet av, och tar med i sina beräkningar.

Förberedelsearbetet är redan nu igång, inför starten ska staketen tas bort, nya sjösättningsramper rullas ut, busshållplatser flyttas temporärt mm. Förberedelsearbetet är minutiöst, men för det slutliga resultatet återstår bara att hålla tummarna, och hoppas på att vädrets makter står på Uppsalaklubbarnas sida för ett riktigt lyckat genomförande.

Mer information hittar du på www.svensksegling.se/SSFtavlingar/JuniorSM eller på Facebook Junior SM Segling.

Top