Sveriges imponerande guldserie på 470 EM

På måndag startar årets första mästerskap för 470-klassen; EM i Sanremo.

Sverige har en imponerande guld-serie när det kommer till 470-EM på herrsidan. Sedan 2017 har mästerskapet vunnits av en svensk besättning med undantag för 2021.

2017 – Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar (Monaco)

2018 – Anton Dahlberg och Fredrik Bergström (Bulgarien)

2019 – Anton Dahlberg och Fredrik Bergström (Italien)

2020 – regattan inställd

2022 – Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson (Turkiet)

På måndag är det dags igen och det blir extra speciellt för just Anton som sist han var i Sanremo åkte därifrån med EM-guld. Vi har pratat med honom om känslan att vara tillbaka och om han kan avslöja det hemliga receptet till Sveriges framgång.

- Det finns inte många platser där jag precis som en av mina förebilder Nobel skapat magi. När Fredrik och jag vann EM-guld här 2019 var det för mig ett ögonblick av magi och jag är full av beundran av Alfred Nobels testamente. San Remo har helt enkelt en speciell plats i mitt hjärta. Känns bländande att vara tillbaka!

Det stämmer - Sverige har varit ruggiga på Europamästerskapen! Det hemliga receptet? Riktning och kraft över tid. Och att man gärna vill vinna, avslutar Anton.

Foto: Svenska Seglarförbundet

Vi kollade också med Lovisa hur det känns att vara tillbaka, hur förberedelserna har sett ut och vad som väntar innan starten på måndag.

- De sista dagarna har bjudit på varierande väder med både åska, regn och sol. Vi har hunnit installera oss på plats och fått fem härliga pass på vattnet. Racingen börjar som sagt på måndag den 15 maj och under helgen ska vi finslipa på de sista detaljerna.

Vi kommer självklart följa regattan i veckan och heja fram våra svenska seglare. Mer information samt resultat hittar du på 2023europeans.470.org

Top