Sveriges främsta seglare gör upp i Mästarnas Mästare i helgen – 35 SM-segrare och fyra wildcards i spännande fighter i Båstad

I helgen samlas för åttonde året i rad flertalet av de omkring 50 svenska mästare som varje år koras i olika seglingsklasser. Nu kommer de till Båstad för att segla om vem som är allra bäst av de bästa, vem som är Mästarnas Mästare. Genom åren har evenemanget utvecklats till en av de allra mest prestigefulla uppgörelserna inom svensk segelsport. Men samtidigt som det fightas på blodigt allvar om att få kalla sig Mästarnas Mästare, erbjuds också trevlig samvaro och en hel del skratt:


– Man tävlar ju mot andra seglare som alla är väldigt duktiga, men som man inte möter annars, så det är knivskarp konkurrens. Och hela inramningen runt evenemanget gör det till en av årets höjdpunkter, tycker Niklas Edler från Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm, flerfaldig svensk mästare i Laser Master och dubbel tidigare segrare i Mästarnas Mästare.

Mästarnas Mästare avgörs i båttypen CB 66 Racer, i vilken Carl P Sylvan från Göteborgs Kungliga SS blev årets SM-vinnare och därmed kvalificerade sig för helgens tävling. Han tror dock inte att det innebär någon större fördel för honom och hans besättning:

– Nej, en duktig allroundseglare kan nog sätta sig i de flesta båtar och lyckas väl. Själv seglade jag faktiskt bara CB 66 just under SM i år, avslöjar Carl, som annars seglar OS-klassen 49er.

Landslagsseglaren Tim Shuwalow från KSSS seglar Nacra 17 och har fått ett wildcard till Mästarnas Mästare. I fjol ledde han genom hela tävlingen, men föll på målsnöret mot OS-bronsmedaljören Rasmus Myrgren. I helgen måste dock Shuwalow klara sig utan ordinarie gasten Hanna Klinga, som redan lovat bort sig på annat håll:

– Jag fick veta det här i sista minuten, men det är klart att jag fixar en besättning. Mästarnas Mästare vill jag inte missa, skrattar Tom.

Ida Svensson från KSSS har aldrig styrt en CB 66 Racer förut, men tog i somras ett VM-silver i 29er på Ungdoms-VM tillsammans med Rasmus Rosengren. Nu har de fått ett wildcard till Mästarnas Mästare och plockar med sig Idas lillebror Hugo i besättningen:

– Mästarnas Mästare har alltid varit en cool grej för mig som jag hört alla andra seglare prata mycket om. Och båda killarna har seglat med spinnaker förut, så det ska nog gå fint, hoppas Ida, som själv ”bara” kört gennakerjollar tidigare.

Övriga wildcards är matchracingessen i Berntsson Sailing Team från GKSS, som dock får klara sig utan rorsmannen Johnie Berntsson den här gången, och så Josefin Olsson, KSSS, OS-seglare i London och nyligen VM-sexa i Laser Radial i Kina.

Utöver Mästarnas Mästare erbjuds lördag 10.00 – 14.00 ett intressant Seglingsseminarium i två delar på Hotel Skansen i Båstad, där även regattamiddagen hålls på lördag kväll. Under middagen delas svensk segelsports mest prestigefyllda utmärkelser för 2013 ut, och en ny medlem i svensk seglings Hall of Fame ska också presenteras:

– Seglarfesten växer, och i år bjuder vi in alla seglare att vara med. Har du inte haft möjlighet tidigare är det dags nu att dra till Båstad och uppleva segling när den är som bäst, hälsar Svenska Seglarförbundets sportchef Stefan Rahm.

Kappseglingarna om titeln Mästarnas Mästare avgörs i en grundomgång på lördagen följd av andra chansen och finaler på söndagen. De spännande racen kan med sakkunniga speakerkommentarer enkelt följas från land, eller live via web-TV på Svenska Seglarförbundets hemsida www.svensksegling.se.

Fakta om Mästarnas Mästare

Vilka? Svenska seglingsmästare 2013, samt wildcards

När? 12 – 13 oktober 2013, seglingar från cirka 09.30 båda dagarna. Seglingsseminarium lördag 10.00 – 14.00 och regattamiddag lördag 19.00.

Var? Båstad Båt- och Segelsällskap, Strandpromenaden 39, Båstad

Mer information: www.svensksegling.se/mastarnasmastare

Top