Sveriges bästa sprintrace-besättning

Women on water är ett nytt tävlingskoncept där Sveriges bästa kvinnliga kölbåtsseglare möts i korta landnära sprintrace. Det är trångt och ofta hetsigt och läge för snabba och taktiska beslut vid starter och rundningar. Helt enkelt modern kappsegling.

Bilden ovan: Johanna Bergqvist (i orange jacka) och hennes team vann Women on water i Marstrand.

Första Women on water avgjordes på Riddarfjärden i Stockholm 2019 och i oktober 2020 var det dags igen. Den här gången inne i hamnen i Marstrand.
- Vi hade 14 besättningar på plats och det var verkligen det bästa vi har i Sverige. Och vi hade fler anmälda än vad vi hade plats för, säger Claes Lundin som var tävlingsledare.

Women on Water är ett internationellt koncept för att stärka kvinnlig segling. Seglingarna i Marstrand skulle ha varit en kvaltävling till finalen av Womens Sailing Champions League som skulle avgjorts i Portugal i slutet av oktober. Tyvärr ställdes den in i år på grund av den rådande situationen med Corona-pandemin.

Men för inställningen bland besättningarna i Marstrand spelade det ingen roll. Svältfödda på att få mäta sina krafter mot kvalificerat motstånd räckte prestigen mer än väl till för att motivationen skulle var på topp. Inte minst hos Team Johanna Bergqvist:
- Vi hade verkligen jättekul hela helgen. Vi var ute och tränade hela fredagskvällen. Teamworket ombord var bättre än någonsin. Just då kändes det jäkligt bra. Alla var så taggade. Vi hade inte fått mäta oss med de andra på länge. Senast var i juni då vi förlorade finalen av Nordea Womens Trophy mot Anna Östling och Team Wings, berättar Johanna Bergqvist efter att hon styrt sitt team till seger i Women on water 2020.

Johanna och hennes team (Isabelle Bergqvist, Fanny Edgren, Josefine Åkesson, Ellinor Hansson) som seglar för Hjuviks Båtklubb tog hem segern före Clara Svensdotter, GKSS och på tredje plats kom Sandra Sandqvist, KSSS.

Det har varit glest med kölbåtstävlingar för bara tjejer i Sverige. Men från Svenska Seglarförbundet är man angelägna att fortsätta utveckla konceptet.
- Det är viktigt att vi tar fasta på det stora intresset och den höga nivån vi har på svensk damsegling. Vi har många starka team inom kölbåtssegling som vi måste förvalta. De finns i olika delar av landet, i olika klubbar – stora som små. Och de finns i olika åldrar. Och vi vill hjälpa till att stärka dem, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef på Svenska Seglarförbundet.

I dag finns redan en regel i Allsvenskan som säger att minst en i besättningen måste vara en tjej. Men varken Marie Björling Duell eller Johanna Bergqvist tror på att bygga ut den regeln eller att införa kvoteringar i olika regattor eller andra tvingande regler.
- Jag gillar egentligen inte kvotering. Jag har alltid tävlat med och mot grabbarna och jag vill inte ändra något. Samtidigt förstår jag att vi behöver göra det lite enklare för tjejerna. I den allsvenska finalen i Västerås var jag den enda kvinnliga rorsmannen av 18 besättningar, säger Johanna och fortsätter:
- Jag tror att det är bra att varje besättning i Allsvenskan måste ha en tjej med. Men jag tycker inte vi ska ha en egen damallsvenska. Då är det bättre att vi bygger ut Women on water. Vi har för få egna tävlingar.
 

Top