SVENSKT LAG UTTAGET TILL YOUTH AMERICA'S CUP

I sommar går Red Bull Youth America’s Cup på Bermuda, och Artemis Youth Racing är en av de deltagande lagen.


Red Bull Youth America’s Cup startades 2013 för att utveckla och framhäva unga talanger inom seglingen. Tävlingen startades av XXX, två österrikiska OS-seglare, och idag får seglare i åldrarna 19-25 inbjudan till att delta. Detta är alltså tävlingen som öppnar en hel del dörrar för seglare vars mål är America’s Cup.

- Red Bull Youth America’s Cup har förändrat hela America’s Cup-sfären - man såg att de nya båtarna passade den yngre generationen, eftersom de är så duktiga på att hantera båtarnas höga hastigheter, säger Steinacher. Lagledarna plockar nu in yngre seglare än någonsin tidigare.

Runt om i världen har uttagningar, likt den Artemis gjorde på Hönö i somras, plockat ut de bästa ungdomsseglarna till sina lag och över 20 lag registrerade sig. 12 av dessa plockades ut för tävlingarna på Bermuda. Oracle Team USA  som tagit på sig en extra stor roll i årets upplaga. De har valt att stötta två av lagen. Dels är det hemmalaget Team BDA, ett bermudianskt utmanarlag, men även USAs lag Next Generation USA.

- Hittills har åtta seglare från 2013 års upplaga fått platser på olika America’s Cup-båtar, inklusive Peter Burling och Blair Tuke, som var med i det nya zeeländska laget och vann hela Red Bull Youth America’s Cup det året. De gick sen vidare till att vinna OS och i och med det gjorde de sig förtjänta av varsin plats på Emirates Team New Zealand i America’s Cup, säger Hagara.

Här är en lista på alla lag som tagits ut till årets upplaga:

Candidate Sailing Team, Austria

Team BDA, Bermuda

Youth Vikings Denmark, Denmark

Team France Jeune, France

Next Generation - Team Germany, Germany

Land Rover BAR Academy, Great Britain

Kaijin Team Japan, Japan

NZL Sailing Team, New Zealand

Spanish Impulse Team, Spain

Artemis Youth Racing, Sweden

Team Tilt, Switzerland

Next Generation USA, USA

Top