Svenska OS-medaljörerna väljer att träna på Kanarieöarna

Vad har Sarah Bergström, Josefin Olsson, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström gemensamt, förutom att vara OS-medaljörer? Samtliga valde Kanarieöarna som träningsdestination inför OS-tävlingarna i Tokyo.

Här följer ett pressmeddelande från EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation på uppdrag av Canary Islands Tourism. Det ligger kanske något i periferin av vårt intresseområde men samtidigt inte, kanske för att jag personligen har en stark koppling till Lanzarote (det var där idén till Search Magazine kom till och det var där man placerade träningsbasen för Team SCA inför Volvo Ocean Race 2014-15), men också för att svenska seglingsprojekt tenderar att besöka området med jämna mellanrum. Håll till godo. Hälsningar Anna-Lena Elled

Världens sportelit har under lång tid valt Kanarieöarna som träningsdestination, så även de svenska OS-medaljörerna. Ögruppen erbjuder nämligen ideala träningsförhållanden med sitt behagliga klimat och 4800 soltimmar per år, infrastruktur och nödvändiga faciliteter. Drygt 50 OS-medaljörer från olika länder valde Kanarieöarna för sina respektive träningsläger inför OS 2020.

“Den professionella sportturismen är ett segment som ständigt växer och är något som vi på Canary Islands Tourism lägger stor vikt vid. Ögruppen har unika, naturliga förhållanden och förstklassiga faciliteter för elitidrottare. Resultaten som atleterna uppnår efter sina träningsläger på Kanarieöarna visar tydligt vilken potential vår destination har.” säger José Juan Lorenzo, VD på Canary Islands Tourism.

En destination vald av toppeliten

Kanarieöarna har alla nödvändiga element för toppatleters och deras lags träning. Den slovenske tävlingscyklisten och före detta backhopparen Primož Roglič, guldmedaljör i OS i Tokyo samt trefaldig vinnare av cykelloppet Vuelta a España, valde Kanarieöarna för sin höghöjdsträning.

“Kanarieöarna erbjuder perfekta förutsättningar för cyklister. Teneriffa har väldigt bra vägar, höjdskillnader och ett exceptionellt klimat. Det är den enda platsen där vi kan höghöjdsträna under så pass goda förhållanden”, säger Roglič, som besökte ön tillsammans med det nederländska cykellaget Jumbo-Visma hela tre gånger i år.

Samtidigt etablerade de brasilianska seglarna Kahena Kunze och Martine Grael en träningsbas på Lanzarote för att förbereda sig inför Tokyo 2020 där de vann guld i damskiffen 49er FX medaljlopp. 200 andra seglare från hela världen valde också Lanzarote för att förbereda sig inför OS, varav 23 tog medalj.

Träningsläger för segling på Lanzarote, Kanarieöarna, inför OS i Tokyo 2020. Foto: Canary Islands Tourism

När det gäller simning är träningslägret Tenerife Top Training (T3) en gemensam referenspunkt för världens toppelit. Det är här de stora namnen som Adam Peaty, Evengy Rilov, Gregorio Paltrinieri, Florent Manadou och vår egen Sarah Sjöström har etablerat träningsläger.

”I England har vi inte antalet soltimmar som Kanarieöarna har, vilket minskar möjligheten till utomhusträning på hemmaplan. Kanarieöarna är den enda platsen i Europa för denna typ av träning”, säger Peaty, som är en av de främsta i 100 meter bröstsim sedan flera år tillbaka.

Ett fyrtiotal simmare som har tränat på T3 -centret vann OS-medaljer i Tokyo 2020. En av dessa är den spanske simmaren Miguel Luque som vann silver i 50 meter bröstsim vid de Paralympiska spelen. ”Jag väljer T3 av många skäl, men främst för att det har en av de mest kompletta faciliteterna. Här har du både en 25 meterspool, en på 50 meter samt en hydrodynamisk bassäng. Var annars i världen kan du hitta det? ” säger simmaren, som redan hunnit med att delta i sex olympiska spel.

Kanarieöarna: en destination för professionell träning

De naturliga förhållandena på Kanarieöarna gör ögruppen till en idealisk plats för professionell träning och aktiv sport. Många elitidrottare väljer den spanska skärgården för att utföra sin träning. Kanarieöarnas läge, med för närvarande 21 direktflyg från europeiska länder, gör det möjligt för idrottare att nå ögruppen enkelt. Med sin behagliga medeltemperatur på 23 grader och 4800 soltimmar per år är det lätt att förstå varför man väljer att förlägga sin träning på ögruppen. Öarna har 1500 kilometer kustlinje med vulkaniska näringsämnen som lämpas för thalassoterapi, vilket hjälper till med snabb återhämtning efter träning. Dessutom erbjuder öarna ett brett utbud av faciliteter för idrottare på hög nivå.

Corona och Kanarieöarna

Alla bosatta i EU- och Schengenländer är välkomna att resa till Kanarieöarna. Man kan dock behöva vidta olika åtgärder och förberedelser inför sin resa, såsom hälsodeklaration, vaccination eller negativt PCR-test, för att komma in i landet. Här finns all uppdaterad, relevant information angående svenskars resor till Spanien.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består avåtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuderen medeltemperatur på 19°C undervintern och 23°C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

Top