Svenska Mästare: Björn Sandberg & Magnus Sjögren

Björn Sandberg är ett känt namn i startlistan på Mästarnas Mästare, i år vann han SM guld i C55 klassen tillsammans med Magnus Sjögren. 


1. Som vinnare måste man få frågan, hur känns det?

Det känns riktigt bra att äntligen vinna i år i C55! Vi, Björn Sandberg och Magnus Sjögrens, har vi i olika konstellationer sedan tidigare tre silver och ett brons på C55 SM. Det känns som om vi med dessa resultat har jobbat ihop till att äntligen få vinna SM i år.

2. Kommer du ihåg sista racet och känslan av veta att ni vunnit?

 Vi kommer plågsamt ihåg sista racet. Vi visste att det var mycket jämnt med Tomas Hurtig och Fredrik Boberg inför sista racet. Vi trodde att vi hade någon poäng till godo, men visste inte säkert ställningen oss emellan. Innan start sade vi att vi skulle ut höger för att plocka det högervrid som vi var ganska säkra på skulle komma i sista seglingen. Tyvärr blev vi lite låsta efter starten kom inte ut på högern. Högervridet som vi räknade med kom med besked. Det blev långa babordsbogar från vänsterkanten samtidigt som vi såg hur alla på höger kanten passerade i strid ström. Vi rundade på runt 15-18:e plats och med Hurtig/Boberg topp-5 så vi trodde SM-guldet var förlorat.

Det kom mycket vind i samband med högervridet i slutet på kryssen, så det blev ganska brant halvvind i hård vind till länsmärket. Vi gippade direkt vid märket och fick en fantastisk undanvind där vi planande passerade många båtar. Vi seglade upp oss till 7:e plats på den undanvinden. På nästa undanvind mot mål lyckades vi segla upp oss till 5:e plats och gå i mål precis efter Hurtig/Boberg. Efter målgång visste vi inte säkert hur ställningen var. Efter att ha kommit iland kom Hurtig/Boberg fram och gratulerade oss till vinsten, på samma poäng som dem. Det är inte lika roligt att vinna på samma poäng, och speciellt inte roligt att förlora på det sättet. Vi har missat guldet två gånger i andra klasser på lika poäng. På sätt och vis tyckte vi att det kanske ändå var vår tur att faktiskt komma först denna gång med två snöpliga förluster i andra SM.

3. Visste ni att ni hade chans på guld innan regattan startade?

I och med att vi hade 4:a medaljer på tidigare SM så var målet i år att vinna guld. Vi vill passa på att tacka Värmdö Jolleseglare med Marit Annik och Filip Forsby i spetsen för den träning de arrangerat under våren. Den lade grunden för guldet. 

4. Är ditt team självklart inför Mästarnas Mästare?

Japp, vi har ett bra lag inför årets Mästarnas Mästare. Björn Sandberg, Magnus Sjögren, Mikael Moge och Mathias Beckman blir årets lag som representerar C55!

5. Hur kommer ni förbereda er?

Vi hoppas få till en träning in J70 innan Mästarnas Mästare, men det är inte så lätt att få ihop det eftersom halva besättningen bor i Västerås och andra halvan i Stockholm.

6. Har ni någon hemlig taktik du kan dela med dig av?

Det blir 6:e gången vi är med på Mästarnas Mästare och det är säsongens höjdpunk. Vi har tidigare representerat Trissjolle, 2-krona och Snipe på Mästarnas Mästare, så det skall bli kul att representera ytterligare en klass - C55 - detta år. Målet är alltid att ta sig vidare till Semifinal, något vi hittills lyckats med. Taktiken är att inte ta för stora risker i grundomgången och sträva efter en jämn serie, utan bottennapp.

Vi räknar med att 3-4:a i snitt per race ger en biljett till semifinalen, så det är målet att försöka hålla det snittet. Kommer vi väl vidare till Semifinal så måste man ta större chanser för att försöka komma vidare till finalen. Vi kommer också se upp för besättningen i Trissjolle i år för det är en riktigt bra besättning som vann det SM-guldet!

SEGLA MED OSS GENOM MEDELHAVET.

Top