Svenska Mästare: Anders Pers

Efter både SM brons och silver tidigare år fick nu äntligen Anders Pers titulera sig som svensk mästare, här är hans historia. 


1. Som vinnare måste man få frågan, hur känns det?

Det känns mycket bra att ta hem SM guldet och kunna titulera sig svensk mästare. Jag har tränat relativt hårt senaste åren och har haft bra träningspartners, de bästa man kan tänka sig med både VM och OS i bagaget. Träningarna har känts bra och jag har haft bra fart på brädan. Jag känner att jag utvecklats hela tiden men det är ändå inte lätt att vinna ett SM i hård konkurrens med bla regerande världsmästaren på startlinjen. Jag är mycket nöjd över senaste årens SM resultat med silver 2014, brons 2015 och nu guld 2016.

2. Kommer du ihåg sista racet och känslan av veta att du vunnit?

Jag kommer mycket väl ihåg sista racet och visste att jag behövde en mycket bra placering för att kunna vinna. Tyvärr fick jag en lite sämre start detta race och var tvungen att slå mig fri ut på högerkanten. Jag kopplade bort alla konkurrenter och gick på max speed och lyckades runda i täten. Jag hade värsta konkurrenten Björn Holm (regerande världsmästare) precis bakom men lyckades vara före honom i mål på en andra plats som säkrade SM guldet.

3. Visste du att du hade chans på guld innan regattan startade?

Jag har visat bra form på träningen senaste veckorna och jag visste att jag hade kapacitet för guldet då jag varit på pallen senaste två åren. Men det är små marginaler och det räcker med några få misstag för att hamna långt ner i fältet. Man måste prestera på topp under alla delseglingar för att ha chansen på guldet.

4. Är ditt team självklart inför Mästarnas Mästare?

Min närmaste tränarkompis Hans Nyström var ett självklart val och som också har bra koll på trim och taktik. Men jag behövde komplettera med en bra fördäckare som är van vid gennakersegling. Eftersom jag seglar Kona är de flesta nära seglarkompisar rorsmän så jag behövde leta utanför Kona kretsen och lyckades till slut värva Magnus Isaksson som är van fördäckare. Jag tror vi har ett mycket bra team som kan gå långt men vår begränsade tid i en J70 tillsammans kan ge ett visst handikapp i manövrer i hårdvind.

5. Hur kommer ni förbereda er?

VM i Kona går senare i höst i Florida och jag har därför inte kunnat prioritera så mycket träning med teamet i J70. VM i Kona måste gå före men vi har varit ute och känt på båten och trimmat ihop oss.

6. Har ni någon hemlig taktik du kan dela med dig av?

Vår hemliga taktik är att gå ut 100% redan från start och sedan öka under racet!

Ska bli spännande att följa er, stort lycka till! 

Top