Svenska distanskappseglingsmästerskap 2022

Det händer grejer inom havskappsegling i Sverige just nu. I våras utsågs Svenska Havskappseglingsförbundet till klassförbund för SRS och nästa säsong kommer det arrangeras svenskt distanskappseglingsmästerskap för både full crew och doublehandedbesättningar.

Nästa års distanskappseglingsmästerskap för doublehanded har man valt att samköra med redan etablerade och mycket populära Pantaenius Bohusracet med start i Uddevalla, mål på Smögen och en total banlängd på cirka 170M. Pantaenius Bohusracet går av stapeln mellan den 30 juni till 3 juli 2022. Detaljerna för motsvarande mästerskap för full besättning börjar också falla på plats. Det har bland annat beslutats att Lerkil BS skall arrangera seglingen under veckoslutet innan Tjörn Runt.

Anders Dahlsjö, aktiv kappseglare men också styrelsemedlem i Svenska Havskappseglingsförbundet, kommenterar.

– Pantaenius Bohusrace blir svenskt distanskappseglingsmästerskap för doublehandedbesättningar enligt SRS och förra veckan blev det klart att Lerkil BS får förtroendet att arrangera svenskt distanskappseglingsmästerskap för full crew. Vi befinner oss i planeringsstadiet men tanken är att köra veckoslutet innan Tjörn Runt, berättar Anders och fortsätter.

– Jag tror många båtägare kommer ställa upp på bägge mästerskapen, SH och FC. Detta tror jag kan bli prestigesegllingar inom SRS som kommer attrahera de seriösaste satsande SRS-seglarna. Samtidigt, med en öppen klass, kan även de seglare som vill utmana sig själva eller umgås med likasinnade på och omkring seglingsbanan vara med.

Anders Dahlsjö och Greta Hjelte-Berndolf på prisutdelningen i Sandhamn för att ta emot SM-guldet i DH offshore och folkets jubel. Foto: KSSS

Anders seglar både enskrov och flerskrov, med full besättning och shorthanded. En av höjdpunkterna den här säsongen var när han knep SM-guldet i DH offshore mixed tillsammans med Greta Hjelte-Berndolf. På Anders blog (SM-guld DH offshore mixed) finns hela racet utförligt återberättat i både text och bild. Inledningen lyder: "Där satt den! Hur lycklig blir man när man planerat och kämpat under lång tid och allt faller på plats med ett resultat av den ädlaste valören. Jag tror kroppspråket säger allt här. Vi gjorde det Greta Hjelte-Berndolf och jag."

Angående nyheter kring svensk ovan nämnda arrangemang håller du dig lättast uppdaterad genom att besöka Havskappseglingsförbundets hemsida shf.nu.

Top