Svensk VM-seger i Formula Foil

Efter 21 tuffa race lyckades Stefan Woxby ta hem Guldet i Grand Masterklassen på VM i Formula Foil.

Puck i Polen bjöd på hårda vindar, 10-15 m/s i 5 dagar i rad. En dag fick man till och med ställa in eftermiddagens race då vinden ökade till 20 m/s med vindbyar på över 25 m/s.

VM:et är det första med bärplan för Formula-klassen och en av de stora frågorna innan mästerskapet rörde säkerhet: skulle det vara säkert att kappsegla i ett fält med 60 personer på bärplan? Skulle skillnader i förmåga och utrustning vara ett problem? Och när blåser det för mycket för att tävla?

Alla dessa frågor blev besvarade, och man kan säga att Formula Foil klarade testet. Både nivån på deltagarna och utrustningen har gått framåt enormt bara under det senast året. Värt att notera är att juniorerna (varav en bara 13 år) klarade av att segla i mål inom tidsgränsen även i 15 m/s.

- Man kan slå fast att vi klarar lika mycket vind med bärplan som vi skulle kunna med en fena under brädan. Framtiden ser ljus ut, även med tanke på val av utrustning för OS 2024, berättar Stefan

Kampen om guldet i Grand Master klassen var lång och hård och totalplaceringarna ändrades ständigt bland de fem seglarna som låg i topp. Nyckel till framgång vara minimera misstag då det var ett ögonblicks verk att tappa extremt mycket, till exempel genom att krascha på undanvinden.

- Det är en fantastisk känsla att segla på bärplan och är dessutom mindre fysiskt påfrestande än att segla med en fena under brädan, avslutar den nyblivne Världsmästaren 

Top