SVEA blir J-Class snabbaste båt, sjösätts nästa år, skeppare utsedd

Klicka på bilden ovan för fler bilder. Du bläddrar fram och tillbaka genom att klicka på pilarna på höger respektive vänster kant.

Ännu en fantastisk svensk seglardröm håller på att bli verklighet. J-båten Svea sjösätts nästa år för att vara med i J-klassens regatta i juni i samband med AC35:ornas tävlingar i Americas Cup utanför Bermuda.

Till skeppare har utsetts Paul Kelly som ingått i Cambrias race crew. Cambria byggdes efter 23mR (jo det finns en sådan!) år 1928, men har sedan mätts in i J-klassen.

Sveas skrov har byggts på Bloemsma Jachtbouw i Holland men båten har nu flyttats till ett annat varv, Vitters, för att färdigställas.

Vem eller vilka som är ägare till båten är ännu en hemlighet, enligt vad Kelly berättar för oss.

Svea ritades av Tore Holm och August Plyms son Gustav, enligt John Lammerts van Bueren, som fann ritningen år 1999.

Ritningen testades i datormodeller och jämfördes med de tio J båtar som byggts. Experterna blev helt eniga om att Svea kommer att bli den snabbaste som någonsin byggts.

John hittade ritningen när han var på jakt efter originalritningar för Tore Holms åtta Cagg. När han grävde i Holms arkiv fann han en bunt ritningar märkta ”KSSS J-båt”. Den hade fallit i total glömska och fyndet var sensationellt.

- Det vare en fantastiskt vacker design. Hon är med sina 41,5 m (Vattenlinje: 26,55 m) den längsta av alla J klass båtar som ritats och deplacementet på 163 ton är maximalt vad regeln tillåter utan straff, skriver John i en redogörelse för hur Sveaprojektet startade.

Under åren 1930-1937 bygges tio J-båtar, men därefter blev klassen alldeles för dyr och efter kriget anmälde sig inga utmanare i Americas Cup. Det fick till följd att J-båtarna 1958 ersattes av tolvorna i cupen.

Av de ursprungliga tio båtarna finns Shamrock V, Endeavor och Velsheda kvar. Därefter har Hanuman, Lionheart, Rainbow, Ranger och senast Topaz tillkommit. Svea blir den nionde båten i nästa års flotta.

Text: Olle Appelberg
Foto: John Lammerts van Bueren

Tore Holms J-Class från 1937.

Tore Holms J-Class från 1937.

Top