SvalaSail ger oerfarna chansen att uppleva långsegling

Sofie Johansson och Christopher Persson hade en dröm om att långsegla, och hittade en Allegro30 via en blogg. De tidigare ägarna hade varit ute på långsegling med henne tidigare, och ett par dagar senare var Sofie och Christopher båtägare... 

Hur kom idéen att långsegla?

Jag har seglat hela mitt liv med familjens Maxi108, efter gymnasiet har jag jobbat som charterskeppare i såväl Medelhavet som Västindien varje sommar i tio år, under några års tid hade jag också eget charterföretag med inriktning på segling runt medelhavet. Mitt fritidsintresse har varvats med utbildning inom turism och på sjöfartshögskolan. Sen träffade jag Christopher som drog lite i mig för att faktiskt förverkliga drömmen att segla långt och att korsa Atlanten, säger Sofie. 

Så det var du som drog igång allt detta Christopher?

När Sofie kom in mitt liv fick hon mig att få upp ögonen för segling, men jag var egentligen inte så svårövertalad. Jag älskar naturen, att resa till nya platser, nya kulturer. Det fina med segling är att man ofta kommer till platser som man aldrig annars skulle komma till. Dessutom är Sofie en fantastiskt tålmodig lärare, vilket är tur då jag hade nära nog noll erfarenhet av havet sedan tidigare. Jag vill inte påstå att jag drog igång detta, Sofie hade en dröm som jag inte kunde motstå och knuffade på lite extra i riktningen för att det skulle bli verklighet. 

I skrivande stund är ni i Spanien, i staden A Coruña, och har precis korsat Biscayabukten - en resa på 370 sjömil under tre dagar, och som jag förstått det är ni inte ensamma, berätta! 

Ja just nu är vi fyra stycken ombord, och en femte är på väg till oss i dagarna. Som jag sa inledningsvis så har jag jobbat som charterskeppare i flera års tid, vilket innebär att jag alltid var ensam ansvarig på stora båtar med besättning som i de flesta fall inte hade någon erfarenhet alls av att segla. Ur den tanken föddes idén att ta med sig besättning under resan. Både för att vi vill visa hur fantastiskt segling och havet är, men också för att det är ganska skönt att ha fler att prata och dela på alla sysslor med. Speciellt kul tycker jag det är att nära nog alla som hör av sig till oss, samt mönstrar på är tjejer, vilket är fantastiskt. Att få fler tjejer intresserade av segling och våga ta steget att kanske köpa en egen båt peppar mig, säger Sofie. 

Båten är alltså en Allegro 30 som paret köpte tillsammans så sent som i februari 2020, sedan dess har Svala rustats. "Vi har behövt göra betydligt mer än vad vi trodde vi skulle behöva vid köpet, men det är väl så det är när man köper en båt, säger Sofie, samtidigt som Christopher instämmer i hennes ord. Paret har också hunnit med en seglats på svenska västkusten i sommar innan avfärden söderut. En resa som gått från Viken i Skåne, via Danmark, Kielkanalen, Holland och Stand de Mastroute, Engelska Kanalen och Frankrikes kust med sista stopp i Camret-sur-mer innan överfarten till Spanien och Galicien. Därefter fortsätter Svala söderut till Las Palmas, Gran Canaria och till sist den stora Atlantöverfarten över till Karibien. 

Hur tänker ni när det gäller Corona?

Än så länge har det inte varit något som påverkat oss. En vecka, eller en månad i Coronasammanhang är oceaner av tid, vi får helt enkelt fatta beslut där och då om vi är en i en situation där det kan komma att påverka oss. Kanske seglar vi via Marocko och Kap Verde eller så seglar vi direkt från Gran Canaria, det beror som sagt på, säger Sofie

Svala har plats för sex personer, två i aktern, två i fören och två i salongen. Än så länge har besättningen inte varit mindre än fyra. Hur är det att mönstra på en båt?

Det var som man kan förväntat sig, men sjösjuka och hårt väder är mindre jobbigt än vad jag förväntat mig, säger Louise Landin.

Värst är gammal sjö och vågor som gungar en sidledes samtidigt som man ska laga mat och är mitt ute på havet och vet att detta kommer fortsätta. Då tänker jag på alla dem som sa att segling inte var något för mig. Men allt det där jobbiga glömmer man fort när man kommer i hamn, eller de dagar då havet är lugnt, solen skiner och man hoppar i och badar från båten. Också gemenskapen, att alla lever och samsas tillsammans på så liten yta, man blir så otroligt nära varandra. Och så är det så kul att lära sig något nytt, säger Matilda Hermodsson som aldrig varit på en båt innan hon satte sin fot på Svala.

Detta är verkligen en resa för livet, så många platser vi kommer se, och det är så kul att ge andra chansen, oerfarna tjejer som aldrig varit på en båt att få upptäcka seglingslivet - tjejer kan, och vi hoppas att fler tar kontakt med oss och vill följa med, avslutar Sofie.

Om SvalaSail 

Instagram: svalasail 

Besättning 

Sofie Johansson
Ålder: 32
Seglingserfarehet: RYA yacht master, charterskeppare i medelhavet, Karibien och Thailand

Christopher Persson
Ålder:  32
Seglingserfarenhet: ödmjuk nybörjare

Båten Svala

Typ: Allegro 30
Hemmahamn: Viken
Årsmodell: 1985
LOA: 9,45
Bredd: 3,15
 

Top