Svävarutbildning på Hjälmaren i helgen

Pressmeddelande från Sjöräddningssällskapet: I helgen blir det fullt med svävare på Hjälmaren. Sjöräddningssällskapet samlar en stor del av sin svävarflotta för utbildning. 

Varje år samlar Sjöräddningssällskapet sina svävare och piloter för en svävarträff inför säsongen. Detta för att uppdatera kunskaperna och lära sig av varandra. Hittills har samlingarna skett i Dalarna, men nu till helgen kommer man även ha en samling på Hjälmaren, från torsdag eftermiddag till och med söndag lunch. 

Sjöräddningssällskapet har sammanlagt 22 svävare och 2 hydrokoptrar, från Storsjön i Östersund ända ner till Hasslö i Karlskrona. 

- Svävarna kan användas året om, men det är på vintern när det finns is som de är en unik resurs för undsätta nödställda, berättar Helge Skärlén som är nationell utbildningsansvarig för svävarverksamheten inom Sjöräddningssällskapet.

Samlingen i helgen på Hjälmaren utgår från Herrfallet. 
- Det är riktigt roligt att svävarträffen kommer ske på hemmaplan, säger Rikard Widlund, stationsansvarig på RS Hjälmaren på Vinön.

Under helgen kommer flera övningsmoment genomföras kring räddningsverksamhet, manövreringsövning m.m. Övningarna kommer ske från tidig morgon till sen kväll så besättningarna får öva både i dagsljus och mörker. 

Top