Strömberg: ”En enastående comeback”

Båtarna i Volvo Ocean Race beräknas nå målet för den sjätte etappen i Newport, Rhode Island nu på torsdag. Martin Strömbergs Dongfeng Race Team har haft ledningen sedan i lördags och har chans att säkra en viktig etappseger.

– Om vi lyckas hålla det här utan att släppa förbi någon är det en enastående comeback efter mastbrottet i förra etappen, säger Martin Strömberg. Jag kände på mig redan innan starten i Itajaí att vi skulle vara med slåss på riktigt under den här etappen.

Den sjätte delsträckan startade i Brasilien den 19 april och Dongfeng har hängt med i täten när fältet seglat norrut i Atlanten. De tog ledningen i lördags eftermiddag när båtarna vände från att segla rakt norrut och gippade västerut. Strömbergs lag fick ett litet övertag eftersom de låg väster om de andra tätbåtarna Team Brunel och Abu Dhabi Ocean Racing när de vände.

Under natten till idag har lagen tagit sig genom instabila och lätta vindar i ett område där den tropiska värmen möter det kallare klimatet på norra halvklotet.

– Vi har varit snabba på den här etappen och framförallt de senaste dagarna, säger Martin. Nu när vi passerade kallfronten var det lite gummibandseffekt där vi ökade avståndet fram till fronten där de andra kom ikapp, och när vi kom ut på andra sidan drog vi ifrån igen.

Fältet seglar nu i riktning mot nordöstra USA med vinden från nordost och temperaturen har sjunkit ombord på båtarna. Samtliga team har mindre än 1000 sjömil kvar till Newport.

En etappseger hade varit viktig för Dongfeng som jagar Abu Dhabi Ocean Racing i den totala poängställningen i Volvo Ocean Race 2014-15.

– Jag ser fram emot att leda hela vägen in till mål och förhoppningsvis kan vi tjäna några viktiga poäng på Abu Dhabi, säger Martin. Det ska bli skönt att få äta ordentligt, sova och ladda inför nästa sträcka. Det är inte långt kvar av racet och det gäller att kämpa ända in i kaklet.

Lagen seglar nu genom det ökända område som kallas Bermuda triangeln och de tar sig runt ett vindfattigt högtrycksområde längre ut på Atlanten. Det återstår fortfarande ett par instabila vädersystem innan de når målet.

Fem båtar i fältet är samlade i en klunga och bakom trion längst fram pågår en tät strid mellan MAPFRE och Team Alvimedica. Team SCA har valt en egen väg längre österut vilket kan ge dem en chans att komma tillbaks för att slåss om en topplacering.

Top