Stora äventyr i små båtar

Under 2016-2017 gjorde Thomas Veber för tredje gången en långtur i 30-fots segelbåten Anna Lisa. Tillsammans med familjen seglade han genom Medelhavet via Afrika till Karibien på 15 månader. Seglatsen dokumenterades av SVT och resultatet syntes i tredje säsongen av tv- programmet “Familjer på äventyr”. Thomas har gästat Search med sina inspirerande och lärorika artiklar i ett par års tid och här delar han med sig av tankar om att förverkliga seglingsdrömmar.

Varje vecka är det seglare som kontaktar mig på mejl eller telefon eller kommer upp till mig efter ett föredrag. Jag får många spännande och intressanta samtal och hör om många drömmar. Drömmarna, och de som lever ut dem, är väldigt olika. Det är till exempel familjen i en Garcia Exploration som nu är på väg runt jorden, killen som ville åka till Medelhavet på kanaler i en elbåt med solpaneler och det unga par som nu är ute på sin långsegling i en Folkbåt. Jag älskar att höra om dessa drömmer och de flesta kommer faktiskt iväg, även om förutsättningarna i mångas ögon inte alltid finns där.

På ett av våra seminarium träffade jag Ann-Mari Brengdahl. Hon hade en dröm: Att segla till Medelhavet i sin 24 fots segelbåt med bara en liten utombordare. Och dessutom ensam och med endast en fem-dagars seglingskurs i bagaget.

Sådana projekt älskar jag! Det är mycket roligare att höra om, än en stark sjöbjörn med livslång seglingserfarenhet som kan allt – till och med kissa i motvind. För det är kanske inte så vanligt att en 55-årig kvinna ger sig ut ensam på en långsegling? Det är mer vanligt att det är ett par i en 40-fotare.

Lite mer än ett år senare pratade jag med Ann-Mari igen. Nu hade hon kommit hem och hade till och med skrivit boken “Soloäventyr till sjöss” om sin segling. Här beskriver hon hur seglingen inte helt blev som hon hade planerat. En skada betydde att hon inte nådde sitt mål, Medelhavet. Men vad gör det? Jag ser för mig en oerhört stark och modig kvinna. När min familj och jag har gett oss ut på långsegling har vi haft varandra att dela upplevelser och utmaningar med. När min ork sinade tog Margareta alltid över och tvärtom. När jag behövde mod hade jag Margareta och barnen som stöd. Och tvärtom. Detta fick Ann-Mari klara ensam.

Ann-Mari Brengdahl var absolut kapabel att ge sig ut på långsegling, för hennes attityd kunde omvandla problem till upplevelser. Då gjorde det inget att båten bara var 24 fot. Den Albin Vega, full av glada ungdomar som jag träffade på Gran Canaria, var troligtvis hamnens lyckligaste båt, även om det var den minsta. Det par jag träffade som på tre månader skulle gå Göta Kanal i en öppen jolle fick troligtvis ett äventyr för livet. Ett annat par hade sålt sitt företag och seglade till Australien i en 45-fotare. De ångrade sig aldrig. Vi har alla en bild i huvudet av vem och i vad man kan segla ut på äventyr. Men alla mina möten med underbara människor med fantastiska historier har lärt mig att det inte finns ett facit. Man ska göra det som känns rätt för en själv. Om det är en segeljolle eller en 50-fots aluminiumbåt eller om man har 20 års erfarenhet eller en 5-dagars seglingskurs är inte så viktigt. Då får man anpassa seglingen efter sin båt, sin erfarenhet och sina förutsättningar. Det går ändå att få så stora upplevelser att man kan skriva en spännande bok om det. Precis som Ann-Mari Brengdahl, som seglade ensam mot Medelhavet i en 24 fots båt med en liten utombordare. Och med endast en fem dagars seglingskurs i bagaget.

Top