Stor spritskatt bärgad i Ålands hav

Konjak och likör värt kanske tiotals miljoner kronor har plockats upp från ett vrak i Ålands hav.

– En extrem bärgning, säger Peter Lindberg, en av ägarna till det svenska vrakletarföretaget Ocean X Team, till TT.

I maj 1917, under första världskriget, seglade det svenska ångfartyget S/S Kyros mot ryska Petrograd, nuvarande S:t Petersburg. En ansenlig del av lasten bestod av fransk finsprit, möjligen avsedd för kretsen kring Rysslands siste tsar Nikolaj II.

Isförhållandena var mycket svåra och ångfartyget hade stoppat vid iskanten norr om Åland där det upptäcktes av den tyska ubåten UC-58 (Karl Vesper).

Enligt ubåtskaptenen fanns det smuggelgods ombord. Han beslutade att sänka Kyros. Besättningen fick flytta över till ett annat skepp i närheten och kunde allt till trots återvända hem välbehållna

Farligt för dykare

Redan för 20 år sedan fann Ocean X Team platsen där Kyros vilade på havbotten  på 77 meters djup. Men av olika skäl har arbetet med bärgningen av lasten dröjt. En orsak är att platsen och vraket under årens lopp plattats till av fisketrålar. Till slut blev det för farligt att låta dykare försöka bärga lasten på grund av risken att fastna i nätrester.

Det var inte föränn Ocean X Team anlitade det internationella bärgningsfartyget Deepsea Worker lyckades operationen, i samarbete med det isländska företaget Ixplorer Ocean Research.

Förra månaden fick man tillslut upp 600 flaskor konjak (50 lådor med tolv flaskor) och 300 flaskor likör (15 lådor med 20 flaskor).

De välkorkade pavorna låg prydligt skyddade av halm. Konjaken är från De Haartman & Co, en tillverkare som inte finns längre. Likören är klassisk Bénédictine, ett märke som i dag säljs av Bacardi.

Analyssvar på gång

Flaskorna är etikettslösa så mycket information om innehållet saknas.

"Vi har skickat enstaka flaskor till analys i Sverige och Moskva. Resten förvaras mörkt, fuktigt och svalt på hemlig ort"m säger Peter Lindberg som ännu inte smakat på spriten.

Han har försökt få fram ett ungefärligt värde på spriten och talar om "makalösa indikationer" hittills.

"Man får ta allt med en nypa salt. Men ett realistiskt pris är 50 000–100 000 kronor per flaska konjak och kanske 10 000–20 000 kronor per flaska likör."

Om det stämmer skulle ett belopp runt 30–60 miljoner kronor kunna dras in. Men det är svårt att sia om vad intäkten slutligen blir. 

Hur försäljningen ska gå till är ännu inte bestämt. Troligtvis kommer inte hela partiet auktioneras ut på samma gång, enligt Peter Lindberg.

Räknar med tvist
Vraket ligger på internationellt vatten i den finska ekonomiska zonen. Därmed har vem som helst tekniskt sett rätt att bärga last från vraket.

"Det kommer säkert att dyka upp personer i Finland som påstår att de har hittat Kyros före oss och att vi har bärgat från deras vrak. Men vi har inte brutit mot några vraklagar", säger Peter Lindberg.

Peter var 1997 med om att bärga cirka 2 200 champagneflaskor från vraket av fraktskeppet Jönköping som sjönk 1916. Den gången grumlades glädjen när, enligt honom, alltför många personer lade sig i och skapade problem kring försäljningen.

"Med åren har jag lärt mig att inte fira förrän det riktigt är över."

Fakta: S/S Kyros
Ångfartyget Kyros byggdes 1859 i Motala och ägdes av ett rederi i Stockholm. Det utgick från Stockholm till hamnar i Finland.

Kyros var 39 meter långt och 6,5 meter brett. Lastluckan på däck, genom vilken flaskorna bärgats, mätte 4 gånger 2,2 meter.

Vid sänkningen den 19 maj 1917 hade fartyget 260 ton i lasten, till största delen maskiner, verktyg, stål och annat tungt gods. 16 ton utgjorde ömtåligt gods, varav ungefär 2 ton sprit.

Befälhavaren på den tyska ubåten UC-58 beslutade att sänka Kyros med motiveringen att hon var lastad med smuggelgods. Sedan besättningen förts över till en närliggande båt öppnade tyskarna Kyros ventiler och apterade en sprängladdning i maskinrummet.

Källa: Ocean X Team och Wrecksite.eu

Top