Stefan Qviberg har nyheter på ritbordet...

...som kommer att segla sommaren 2014.


Tillsammans med Stefan Qviberg och Arcona/Delta-varvet har Arcona Yachts startat ett nytt projekt som skall fylla upp luckan mellan deras 340-modell och Arcona 410 och till våren 2014 kommer en ny 38 fots segelbåt att se dagens ljus. Båten kommer bland annat att föses med dubbla rattar, icke överlappande förtriangel och valmöjlighet mellan två eller tre hytter. Den kommer att byggas på Ösel med inredning i mahogny, stor toa med riktig dusch, flexibel navigationsplats och rymligt pentry. Fönster i skrovsidorna och rymlig sittbrunn med dubbla rattar.

Search besöker varvet senare i veckan för mer information. Missa inte Stefan Qvibergs tankar om båten nedan.

Konstruktörens tankar

Tidigt 2000-tal fick jag uppdraget att rita Arcona 400 och 370 – min målsättning då blev att konstruera något helt nytt och unikt – den ultimata cruiser/racern. En familjebåt av världsklass och en racer som skulle hävda sig väl på både ban- och havskappsegling. 14 år, mer än 300 levererade båtar och oräkneliga topplaceringar talar sitt tydliga språk, Arcona 370/400 blev konstruktionen som många anser vara föregångaren i klassen. Utvecklingen har sedan gått med en otrolig fart, mätreglerna som under en period var mycket ogynnsamma för båttypen har även dessa utvecklats och stimulerar nu till båtar med hög styvhet och stor segelyta – för snabbhet i alla vindar.

Framgång föder framgång och efter ytterligare fyra Arcona modeller ligger nu nästa båt – Arcona 380 - färdig på mitt ritbord. Uppdraget är detsamma som för 14 år sedan men konkurrensen idag avsevärt mycket tuffare. Marknaden erbjuder ett stort antal båtar med skiftande egenskaper och kvalitéer i storleken 38 – 40 fot och mitt samarbete med Arcona Yachts har som mål att ånyo få målskottet. Projekt Arcona 380 har startat. Vi ska bygga ännu en elegant perfomance cruiser, en båt med unik känsla och oöverträffad seglingsglädje! Den klassiska Arcona-profilen kommer att finnas kvar liksom trivseln och komfort. En känsla som endast kan skapas i harmoni mellan genomtänkt funktion och snickerier i klassiska material och av högsta klass.

Arcona 380 kommer att bli lätt, stabil och leverera en seglingsupplevelse långt utöver det vanliga. Skrovet är en naturlig fortsättning på linjen som tog avstamp i framgångsrika Arcona 340. Seglingsegenskaperna hos 340:an har överträffat även mina förväntningar (2:a på ORCi EM i Sandhamn, totalseger Ornö Runt i år osv). Arcona 380 är en direkt utveckling av denna modell. Skrov, däck och innerliner kommer att produceras med infusionsmetoden vilken garanterar optimerad vikt och kvalitet.

Arcona 380 kommer att få ett segelplan med icke överlappande försegel och ett, relativt sett, något större storsegel än tidigare modeller. Allt för att förenkla hanteringen och hålla kostnaderna för segelgarderoben nere.

Hög stabilitet kommer att uppnås med samma typ av kompositköl, stålfena med bly bulb, som tidigare Arcona-modeller. Väljer man en grundgående köl gör vi den t-formad för att klara stabilitet och långskeppstrim. Skrov och däckspluggen liksom köl och roder CNC-fräses för att uppnå optimal precision på profilerna. Det arbetet är nu i full gång.

Ett särskilt utvecklingsprojekt bedrivs i samarbete med Chalmers Tekniska Högskola för att utvärdera och optimera kölutformningen ett område där maximal lyftkraft och minimalt motstånd självklart eftersträvas.

Arcona 380 kommer att segla sommaren 2014. Segla vackert, snabbt och i kölvattnet av tidigare modellers samlade framgångar.

Västervik i oktober 2013 / Naval Architect Stefan Qviberg

Några fakta om båten

LÖA 11,28

Bredd 3,80

Vikt 6850 kg varav 2400 i kölen

Djup 2,10

Segelarea 86,5 kvm

Arcona 380 skall premiärvisas under våren 2014 och 5 båtar kommer att levereras till sommaren, enligt uppgift är alla sålda direkt på ritning.

Top