Startskottet för Stena Match Cup Sweden 2013

Idag startar matchracingtävlingen Stena Match Cup Sweden på Marstrand där tolv herrlag och fem damlag tävlar om att stå som segrare i den prestigefyllda regattan. 24 flighter skall seglas i grundomgången som avgörs fram till och med onsdag och det är många heta dueller att se fram emot under veckan som avlutas med finaler på lördag.

Stena Match Cup Sweden har sedan starten vuxit till Sveriges största årliga internationella seglingsevenemang och nu går startskottet för årets upplaga av tävlingen. Damtävlingen är nu tillbaks som en del av evenemanget och finalerna i både Open Class och Stena Match Cup Sweden Women’s Trophy seglas på lördag 6 juli.

I matchracing avlöper duellerna varandra, när två lag ger sig av i en match inleds startproceduren i nästa match och på Marstrand seglas fyra matcher samtidigt i vad som kallas en flight. Det tar cirka 20 minuter från första starten tills dess att den fjärde matchen i flighten avslutats. Nytt för i år är att damerna seglar parallellt med herrarna i samma flighter vilket gör tävlingen mer actionfylld och samtidigt gör att publiken på klipporna aldrig behöver vänta länge på att se svenska lag på banan.

Matchracing betyder att lagen möter varandra en mot en i täta matcher och den unika tävlingsarenan vid sydsidan av marstrand gör seglingen lätt att följa från klipporna.

Herrtävlingen på Marstrand är den tredje av sex deltävlingar i Alpari World Match Racing Tour, världscupen i matchracing. Två svenska skeppare och deras lag deltar i världscupen; Björn Hansen som är regerande mästare i Stena Match Cup Sweden samt västkustseglaren Johnie Berntsson. Dessutom har Henrik Eyermann med besättning kvalat in till tävlingen genom att bli det bästa svenska laget i GKSS Spring Cup som avgjordes i maj.

I damtävlingen leder tre svenska skeppare var sin besättning; Anna Kjellberg, Caroline Sylvan samt Anna Kjellgren och alla tre seglar för GKSS. De två övriga deltagarna är fromstarka Lotte Meldgaard Pedersen från Danmark som nyligen vann Danish Open och den unga talangfulla skepparen Stephanie Roble från USA.

Följ Stena Match Cup Sweden:

Livesändningar på www.stenamatchcupsweden.com

Live via Twitter

Skeppare Stena Match Cup Sweden Women's Trophy 2013:

Anna Kjellberg (SVE)

Stephanie Roble (USA)

Caroline Sylvan (SVE)

Anna Kjellgren (SVE)

Lotte Meldgaard (DEN)

Skeppare Stena Match Cup Sweden 2013 Open Class:

Ian Williams (GBR)

Björn Hansen (SVE)

Phil Robertson (NZL)

Keith Swinton (AUS)

Pierre-Antoine Morvan (FRA)

Johnie Berntsson (SVE)

Taylor Canfied (USA)

Adam Minoprio (NZL)

Mathieu Richard (FRA)

Simone Ferrarese (ITA)

Staffan Lindberg (FIN)

Henrik Eyermann (SVE)

FOTO: DAN LJUNGSVIK

Top