STARTEN 1963

I september 1963 hölls det kräftskiva bakom Lindqvists konditori i Stenungsund och innan kalaset var över hade man bestämt att det skulle kappseglas runt Tjörn. I en text med anledning av kappseglingens tjugoårsjubileum beskriver Eric Lugner, initiativtagare och en av drivkrafterna bakom kappseglingen som kom att bli världens största inomskärssegling, hur det hela gick till. Följande text är komponerad med inspiration från ovan nämnda original.

”Vi var ett antal seglare som sommaren 1963 funderade på att kappsegla runt Tjörn. Vi träffades på ett kräftkalas bakom Lindqvists konditori i Stenungsund. Vädret var fantastiskt, kvällen mycket trevlig och när någon kom med idén ”nu seglar vi Runt Tjörn medsols” var det ingen som protesterade. Starten gick en halvtimme senare klockan 23:00 vid ångbåtsbryggan. Kanonjärer var Gustav Andersson samt Arvid PM Johansson utrustade med var sin ollonpistol.”

Det blåste 12 m/s från SSV och fyra båtar seglade ut på Hakefjorden. Flottan bestod av Urban Bundsens Drake Märta, Yawlen Ylva med Ralph och Kurt Talje, Kustkryssaren Kajsa med Tommy och Rolf Lindqvist samt B-22:an Boheme II med Lars-Erik Johansson, Karin Wassenius samt Eric Lugner själv i besättningen. ”Under seglingens gång lättade dimman och vinden ökade till 15 m/s. Detta var vi ombord B-22:an glada för då hon var en hårdvindsbåt. När vi gick emellan "systrarna" utanför Skärhamn såg vi inte någon av konkurrenterna bakom oss. Det började ljusna när vi var i Stigfjorden men vi såg fortfarande ingen båt efter oss. Men säg den glädje som är bestående. I Skåpesund, i motström, lite vind och en fantastisk soluppgång, låg samtliga fyra båtar inom hörhåll från varandra vid sextiden på morgonen. Kanonjär Arvid PM hade för ljudeffektens skull utrustat sig med hagelgevär där han satt på ångbåtsbryggan. Så synd bara att han hade somnat.” Eric Lugner vann till slut med sin B-22:a på korrigerad tid med en halv minut tillgodo på Draken. Handikappregeln var komponerad av Rolf Lindqvist och bestod i stort sett av LVL gånger bredd, dividerad med svärmors skonummer + segelytan. Utöver vinsten i det första inofficiella Tjörn Runt vann Eric Lugner 1968, han kom tvåa 1969 och fyra 1970. Han seglade totalt 40 Tjörn Runt i rad. Det är rekord. Nu seglar Eric inte längre men dottern Katarina för traditionen vidare.

Årets upplaga av Tjörn Runt by COWI (den 56:e) seglas lördagen den 17 augusti 2019. Kappseglingen seglas medsols med start i Stenungsund och mål utanför Skåpesund på Stigfjorden. Idag (den 12 augusti) är sista anmälningsdagen. Vill du vara med? Klicka dig vidare till idrottonline.se/StenungsundsSS-Segling.

Top