SS Åmålsviken till final i Sailing Champions League

Följande text är ett pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet: SS Åmålsviken är klara för final i Sailing Champions League. Det står klart sedan laget, som vann Allsvenskan i segling 2022, på söndagen slutade på fjärde plats i kvalet som avgjordes i Vilamoura, Portugal.

– Vi är väldigt nöjda. Det var första gången vi seglade i Sailing Champions League och målsättningen var att bli bland de sju bästa besättningarna för att vara klara för finalen i Travemünde i juli, säger rorsman Tomas Skålén.

Åmålsvikens besättning bestod förutom Tomas av Fredrik Pettersson, Fredrik Edgren och Frida Jansson. Men de inledde den fyra dagar långa regattan lite knackigt.

– Det kan man verkligen säga. Vi började med att vara sist i tre av de fyra första racen som vi seglade första dagen. Vi hade en tjuvstart och vi fick ett par straff. Det är väldigt kostsamt på den här nivån, säger Tomas Skålén.

Sailing Champions League avgörs i korta race med fyra båtar i varje race. Totalt seglar varje besättning 18 race under fyra dagar. I Vilamoura deltog tolv besättningar från hela Europa och efter de 18 första racen avslutades allt med en final mellan de fyra bästa lagen.

– Finalen gick väldigt bra och vi var i ledningen precis innan målgången. Men finska Esbo kom ikapp och slog oss till slut med några centimeter och tog hem hela tävlingen.

Esbo stod i en klass för sig. I sina totalt 19 race lyckades de vinna 14 och deras seger var aldrig hotad. Men det svenska gänget kan också vara nöjda med sin insatts och sina totalt sex segrar.

– Det är en stor skillnad att segla här jämfört med att segla i Allsvenskan. I Sailing Champions League håller alla besättningar en riktigt hög nivå. Man får inget gratis och minsta misstag blir ofta dyrköpt, säger Tomas Skålén.

I årets Sailing Champions League återstår två kval. Kval nummer två avgörs i Berlin 30 mars-2 april, med bland andra KSSS och GKSS på startlinjen. Det tredje och sista kvalet arrangeras i polska Sopot 15-18 juni. Finalen avgörs i tyska Travemünde 22-25 juli.

Läs mer på sailing-championsleague.com.

Top