Spindrift 2 är i mål efter ett varv runt jorden - dock utan nytt rekord

I eftermiddags korsade Spindrift 2 mållinjen mellan fyren Créac’h på ön Ushant och Lizard Point, England. Detta efter att ha seglat nästan 29 000 sjömil vilket tog trimaranen 47 dagar, 10 timmar, 59 minuter och 2 sekunder. Snittfarten runt jorden blev därmed 25.35 knop, men detta räckte inte för att ta rekordet ifrån Banque Populaire som seglade cirka 1 dag och 21 timmar snabbare 2012. Besättningen ombord på Spindrift blev nu ändå den näst snabbaste runt jorden nonstop och Dona Bertarelli därmed den snabbaste kvinnan.

Under sin segling runt jorden satte man även tre rekord på sträckorna Ushant-Ekvatorn, Ushant-Tasmanien och Ushant-Kap Horn. Det var också från Kap Horn och framåt som vädret inte var så samarbetsvilligt. Under den sista delen av seglingen upp över Atlanten har Spindrift gäckats både av lätt vind och för  mycket vind.

Efter målgången begav sig Spindrift mot hemmahamnen La Trinité-sur-Mer där mottagning väntade. Besättningen ombord under rekordförsöket har bestått av Dona Bertarelli, Yann Guichard, Sébastien Audigane, Antoine Carraz, Thierry Duprey du Vorsent, Christophe Espagnon, Jacques Guichard, Erwan Israël, Loïc Le Mignon, Sébastien Marsset, François Morvan, Xavier Revil, Yann Riou och Thomas Rouxel.

Yann Guichard, skeppare ombord kommenterade seglingen, "passagen av Godahoppsudden var ett av de största ögonblicken för mig, men även att korsa mållinjen vid Ushant var en lättnad. Jag har verkligen njutit av den här jorden runt-seglingen, men nu är det tid för en liten paus. Det har så klart varit en viss press, men det är en del av mitt jobb".

Läs mer på Spindrifts hemsida, www.spindrift-racing.com/jules-verne/en/home.

Top