Soloseglare blir tvungen att lämna båten efter olycka

Det var en tidig morgon runt 4 som den erfarne soloseglaren Phil van der Mespel insåg att han blev tvungen att överge sin segelbåt. Masten gick sönder och föll ner i skrovet som gjorde ett stort hål.

Den 56 årige mannen var påväg hem efter en välplanerad resa när stormen slog till. Det var 20 m/s och vågorna var mellan 6-7 meter höga. Hålet i skrovet blev stort nog för att vatten skulla forsa in och fylla den 9.6 meter långa segelbåten.

Hans fru hade åkt hem tidigare och den sista seglingen hem skulle han göra ensam. Var 20e minut dag som natt hade han larm för att kolla att allting var okej med båten. När han helt plötsligt vaknar av en smäll. Båten hoppade till i en våg och kort därefter igen. Det var i den andra vågen masten föll.

Trots att båten höll på att sjunka satte han sig ner för att tänka klart. Med sig ombord hade han en uppblåsbar livbåt och han gick ner igen för att samla på sig mat och hoppade sen ner i livbåten.

livbåt

Mannen drev bort från sin båt med vågornas kraft och båten sjönk. Royal New Zealand Air Force började letandet efter honom runt sex på morgonen och hittade honom vid nio. De cirkulerade länge över honom och tillslut kom ett annat skepp som skickade livbåt för att plocka upp och rädda honom. 

Läs mer utförligt kring händelsen: www.nzherald.co.nz

Top