Snipe; Serious Sailing, Serious Fun

I klippet nedan lägger kanadensiska Lady K Sailin fokus på en av världens största entypsklasser; Snipe, designad av amerikanen William Crosby 1931. Trots att det har gått över 90 år kappseglas Snipen aktivit idag i cirka 20 länger runt om i världen.

Så här skriver Svenska Snipeförbundet på sin hemsida: "Är ni en besättning på två och är ute efter en lätthanterlig båt med möjlighet till internationell kappsegling på hög nivå. Eller letar du efter en båt som du kan segla men din man, din fru, din pojkvän din flickvän eller dina barn? Allt till ett mycket lågt pris? – Då är det Snipe som gäller.

Snipen är en av världens största entypsklasser och kappseglas aktivt i ca. 20 länder världen över. Här i Europa ser vi Snipen i hela Skandinavien, Belgien, Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Storbritannien och Kroatien. Utanför Europa är USA, Brasilien och Japan de största länderna. Ett starkt internationellt klassförbund med säte i San Diego, USA, sköter och bevakar klassens intressen på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Snipen har SM status sanktionerad av Svenska Seglarförbundet. Utöver SM kan du också delta i Europamästerskap och Världsmästerskap. Internationella snipemästerskap seglas också i klasserna Dam och Master, det senare för seglare från 45 års ålder och uppåt. Flera länder håller också nationella mästerskap både i Dam och Master."

Design: William Crosby, USA, 1931
Längd: 4,72 m
Bredd: 1,52 m
Vikt: 173 kg
Segel: 10,2 kvm Storsegel och fock, ingen spinnaker.
Besättning: 2
Trailerbar på obromsad släp.

Snipe, serious sailing, serious fun:

Segling i 20-25 knop:

Top