SM i e-segling avgörs idag

Idag avgörs SM i e-segling! 

Premiärupplagan av e-seglingsmästerskapen som har haft över 70 deltagare i åldersspannet 15-75 kommer att livesändas på nätet. I mästerskapsserien har man hittills seglat 12 race, och det är alltså idag man seglar de tre avgörande seglingarna. Båtklassen som man "seglar" är den populära J70:n, och även om det av många kan tyckas vara lite oortodoxt är det ingen tvekan om att det är 100% coronasäkert.

E-segling spelar en viktig roll i Svenska Seglarförbundets målsättning att göra segling tillgängligt för alla och att attrahera nya utövare till sporten. Det är en mycket billig form av segling, men ändå en bra inkörsport för de som sedan vill prova på segling utanför den virtuella världen.

- I e-segling kan alla vara med. Det är helt annorlunda än i verkliga livet där du måste äga en båt eller ha en vän som har en båt. Du kan också vara med i en klubb där det finns båtar att låna. Eller så kan du vara extremt duktig på att segla så att alla vill ha dig med ombord. I e-segling behövs inget sådant. Man behöver varken ha en båt eller betala anmälningsavgifter.

- Men eftersom det är ett svenskt e-mästerskap vi talar om så krävs det att man har en svenskregistrerad mobiltelefon. De 20 som tar sig till final kommer vi att kolla legitimation på. Och för att få segla finalen kommer vi också att kräva att man är med i en klubb. Men det kan man ordna då, säger Christian Harding.

De som tar de tio främsta platserna i e-mästerskapet erbjuds att delta på VM som avgörs i september. Den som vinner VM tar hem en segercheck på € 10 000.

I en stark ledning hittar vi Romell på 35 poäng, på andra plats SWE60 på 47 pinnar och på en nuvarande bronsplats Herminator@Voi, 52 poäng.  

Christiand Harding och Julius Hallström kommer att kommentera racet som ni kan följa här.  

Top