SKÄRGÅRDSKRYSSARE MED HÖG STATUS DOMINERAS AV TYSKAR MEN VISST FINNS DET SVENSKA HOPP I EUROPACUPEN I UPPSALA

Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan (SK30 Pani) och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


I början av augusti hålls Europacup för 30 kvm skärgårdskryssare på Ekoln utanför Uppsala.

Favoriter till pallplatserna är seglare från Bodensjön och det var flera år sedan någon svensk tog medalj. Men efter SK30 Panis seger i helgen i SRS-kappseglingen Kolfiberodret är det nog en och annan som börjar fundera om det ändå inte finns en chans. Max och Janne Nystedt på Pani från 1937 vann över 47 andra båtar i den 110 distans långa shorthanded-kappseglingen.

- Vi har naturligtvis en fin placering som mål, men tyskarna har flera fördelar över oss: De har modernare båtar, mycket stor kappseglingsvana och är duktiga att segla på insjöar, säger Janne Nystedt.

Sista helgen i maj hade Pani sin kappseglingspremiär för säsongen och vann för andra året i rad Peter Norlin Memorial. Startfältet var då jämförelsevis litet, men där fanns ändå flera tuffa konkurrenter.

SK30 var en av de stora svenska succéerna under första hälften av förra seklet. Skärgårdskryssarna fick spridning över världen med flottor i Finland, Tyskland, Nordamerika, Ungern, Syd Afrika och Australien. Många 30:or exporterades direkt till USA på 30-talet.

Vid sidan av Sverige är Tyskland idag 30:ornas hemland. Ett hundratal båtar har byggts i där. Det finns en flotta på hundratalet 30:or på Bodensjön och Europamästerskap seglas omväxlande i Sverige och på Bodensjön med tyskt, österrikiskt och schweiziskt deltagande och värdskap. Första Europacupen hölls 1953 och i dess nuvarande form har den hållits sedan 1980.

I Sverige seglade man länge Riksmästerskap och någon motsvarighet till SM har inte funnits sedan 30-talet. Ställningen som ledande kappseglingsklass för skärgårdskryssarna i Sverige förlorades 1933 då Skärgårdskryssarpokalen övergick till vandringspris för 22:orna.

Liksom A22, neppare, M22 och M30 kappseglar SK30 i plast, kallbakat och massivt trä i samma tävlingar. Träbåtarna bedöms ha sammaförutsättningar som de som tillverkats i moderna material till skillnad från hos sexorna (6mR) där de nya plastbåtarna byggs efter helt annan regel och därför tävlar i olika (del)klasser.

Knud Reimers hade stor betydelse för klassens internationalisering genom direktexporten till USA och egna ritningar i Tyskland, som numera har ett större kappseglingsdeltagande än i Sverige.

Ordförande i klassförbundet är Patrik Stenberg, som vid förra Europamästerskapet 2014 seglade med Jocke Rodebäck och Martin Klinga på 219 Malin och blev fyra.

- Vi räknar med ett 20-tal båtar vid tävlingarna på Ekoln. Det vassaste kortet bland de svenska båtarna tror jag är Lii med Pelle Minör. Utöver Lii så menar Patrik att en hel rad båtar har chans att placera sig väl; 215 Pepita, 219 Malin, 224 Wanda, 226 Ejfi, 228 Linda och 187 Taifun.

-Alla har chans. De har seglat länge och varit duktiga

219 Malin vann 2008 med Jocke Rodebäck vid rodret, man han är inte klar med jobben på sin 30: a och seglar istället A22 på Ekoln. Jocke är både duktig på att kappsegla och att få båtarna i gott skick, säger Patrik-

Storfavorit är segraren från 2014 tyska Hunkes med Reinhold Böhler. De flesta tyskarna kommer från Bodensjön med sina stora kappseglingsflottor. Liksom när det gäller de andra skärgårdskryssarna i Tyskland har SK30 hög status och många av medtävlarna bär titeln Dr. framför namnet, ler Patrik.

Förutom på Bodensjön finns många SK30 på Starnberger See. Där är man specialiserad på båtar från 20-talet, d v s de riktigt långa spjuten.

TEXT & BILD OLLE APPELBERG

Top